Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub K Opublikowano 22 Września 2018 Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Września 2018 Radiotechnika M-201 Radziecka myśl techniczna. Szuflada otwierana na sprężynę W zasadzie magnetofon był niesprawny, ale okazało się że jedyną usterką był zaschnięty smar - po prostu nie miał siły ruszyć. Przeczyszczenia i nowego smarowania wymagały prawie wszystkie dźwigienki, kółka i trybiki. Żeby się do niego dostać musiałem uszkodzić fabryczne plomby - w sumie to dobry znak bo nikt wcześniej nie widział go w środku Jakościowo jak przeciętna Unitra ale prezentuje się na prawdę bardzo fajnie, zwłaszcza w komplecie ze wzmacniaczem. Na tuner poluję ale na razie bez sukcesu (może ktoś się chce pozbyć?). Drewniana obudowa podnosi wrażenia wzrokowe:) Ręczny wyboru rodzaju taśm - normal i chrom, redukcja szumów. Pamięć licznika to już wodotrysk w tym sprzęcie Parametry techniczne: Prędkość przesuwu taśmy - 4,76 cm/s Odchylenie prędkości przesuwu - +/- 1,5% Zakres częstotliwości wyjścia liniowego - 40 - 14000 Hz Poziom szumu i zakłuceń przy wył. dolby - -60 dB Poziom penetracji z jednego kanału na drugi dla 1000 Hz - -26 dB Napięcie wyjścia liniowego - 400-600 mV Moc - 15 VA Napięcie zasilania - 220 V Waga - 9,5 kg Wymiary - 430x92x360 mm 3 3
audiotone Opublikowano 22 Września 2018 Opublikowano 22 Września 2018 Bardzo ciekawy magnetofon. Z racji wieku produkcji widać, że nasz starszy brat miał wyświetlacze VFD już w tamtych czasach a my bodajże nigdy się nie doczekaliśmy w polskim magnetofonie takiego wyświetlacza. Podejrzewam że "szuflada Diorowska" wyglądała by pięknie z takim "displejem". Oczywiście odpowiednio dopasowanym do reszty. Ale trudno nie było nam dane.
Admin sherlock Opublikowano 22 Września 2018 Admin Opublikowano 22 Września 2018 Mogłem dotknąć tego magnetofonu w roku 87 albo 88 na wystawie we wrocławskiej siedzibie NOT. Pamiętam, że nacisnąłem przycisk wysuwu kieszeni i jakież było moje zdziwienie, gdy powtórne wciśnięcie nie spowodowało żadnej reakcji decka 1
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez ke_raj,
schemat ideowy
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.