Skocz do zawartości

Nad 6100 USA

chorazy3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Kupiłem NADa  6100 z USA, który zasilany jest jak wiadomo prądem 120V 60Hz. Czy do poprawnego działania wystarczy transformator/konwerter z 220V na 120 V (który niestety nie zmienia naszych 50Hz na 60Hz, co prawdopodobnie może spowodować buczenie, nadmierne nagrzewanie i przedwczesne uszkodzenie transformatora) czy lepiej wymienić sekcję zasilania (trafo + płytka) z modelu EU 220V/50Hz, np. z NAD 6325 lub 6340 (nie wiem czy taka prosta podmiana jest możliwa, choć na zdjęciach wyglądają identycznie).

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Przy zasilaniu porzez transformator obnizajacy napiecie nie powinno wystapic zadne buczenie lub jakis kolwieg przydzwiek. Mialem sporo urzadzen z USA (120V/110V)  i Japonii (100V) i nigdy takie cos nie wystapilo.

50 minut temu, chorazy3 napisał:

co prawdopodobnie może spowodować buczenie, nadmierne nagrzewanie i przedwczesne uszkodzenie transformatora)

co to za teoria ??? rodem z s-f xD

Sporo jest tutaj urzadzen zasialnych z napiec 100V/120V itp. np. Victor TD-V711, Sony TC-K555ESR itp. I nigdy nikt nie napisal ze mu cos buczy lub uszkodzilo sie dlatego trafo ze mial trafo na 50Hz a nie na 60Hz......;).

Wiec spokojnie kupuj trafo obnizajace na 120V i ciesz sie magnetofonem.

Opublikowano

Dzięki. Cieszy mnie ta odpowiedź, zawsze to mniej roboty, której i tak jest trochę przy konserwacji tego sprzętu.

A o transformatorach czytałem gdzieś na zagranicznych forach. Ktoś tam nawet pisał o nieprawidłowej prędkości licznika w decku z powodu innych Hz, ale to bzdura bo silniczek przecież chodzi już na prądzie stałym. 

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.