Skocz do zawartości

Manipulowanie głowicą - film ku przestrodze?

schizradek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, Chłopaki! Trafiłem wczoraj na film na YT, który zachęcał fanów prostokątnego nośnika swoim nagłówkiem - "popraw jakość odtwarzanych kaset". Z ciekawości go obejrzałem, zapoznając się przy okazji z komentarzami pod filmikiem, które mogą być przestrogą dla takich jak ja, początkujących użytkowników magnetofonów. 

Jakie następstwa może mieć takie bawienie się głowicą? Czy warto to robić jeśli faktycznie wpływa na jakość odsłuchiwanych kaset? Pytam o to wszystko bo temat mnie zaintrygował no i  mam obok najlepszych specjalistów, którzy wszystko zgrabnie wytłumaczą ; )

Oto wspomniany filmik:

• Admin
Opublikowano

To nie jest tak, że 90% nagranych oryginalnie kaset posiada ten zapis nagrany na sprzęcie, w którym głowica zapisująca miała ustawiony azymut niezgodnie z normami. Przeważająca większość kaset ma ten skos w porządku. Po drugie zakładam, że odtwarzamy takie kasety na magnetofonie sprawnym mechanicznie, elektronicznie i właściwie skalibrowanym. Na takim sprzęcie mogą nam nie zagrać we właściwy sposób nieliczne kasety oryginalne. Kasety nagrane samodzielnie a pochodzące z rożnych źródeł ... tu może być rożnie właśnie ze względu na nagminne i niepotrzebne kręcenie w ustawieniach głowic przez mało obeznanych w temacie użytkowników.

Film jak film .... . Coś tam powiedziane jest ale nie do końca. Przemilczano też problem namagnesowanej głowicy i sposobu jej rozmagnesowania a to przecież ma niebagatelny wpływ na jakość odtwarzania zwłaszcza wysokich tonów i poziom szumów. Po drugie wkrętak użyty do regulacji nie może magnetycznej końcówki. 

Jeżeli chcesz odtwarzać dużą ilość kaset oryginalnych to można rozważyć kupno decka z układem 'play trim' (lub podobnie działającym). Układ ten podbija wysokie tony przy odtwarzaniu przywracając właściwy ich poziom. Wysokie tony z upływem lat mają większą tendencję do lekkiego zanikania. Ta opcja jest dość tania.

Druga, znacznie droższa opcja to zakup decka z regulowanym azymutem (niektóre decki Nakamichi)

Jest tez opcja trzecia - zakup w miarę poprawnego decka, w którym będziemy radośnie kręcić azymutem głowicy za każdym razem dopasowując do konkretnej kasety. Oczywiście na tak "kręconym" decki nie będziemy raczej nic nagrywać dla Kolegów, chyba że wpierw ustawimy azymut głowicy korzystając z kasety serwisowej i oscyloskopu.

• Super (+1 pts) 1
Opublikowano

Wyczerpująca odpowiedź! Dzięki wielkie.

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.