Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub K Opublikowano 22 Września 2018 Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Września 2018 Technics RS-TR515 Specyfikacja: Type: auto reverse, double compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 2 x record/playback, 2 x erase Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C, HX Pro Frequency Response: 20Hz to 17kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 74dB (dolby C) Wow and Flutter: 0.07% Dimensions: 430 x 136 x 290mm Weight: 4.8kg Finish: black Year: 1993 Magnetofon kupiony na aukcji z tego co pamiętam za około 50zł z informacją że nie ciągnie kaset. Wiadomo, standardowo paski do wymiany, czyszczenie, regulacja. Po wymianie pasków okazało się że ciągnie taśmy ale tylko w jedną stronę. Co jest? myślę - coś skopałem przy składaniu. Okazało się że wyszczerbione są słynne zębatki. Na szczęście są one dostępne od około 14 zł za szt. Potrzebne są po jednej na każdy napęd. Po wymianie zębatek magnetofon wrócił do pełni życia. Co jeszcze mnie wkurzało - lewa kieszeń otwierała się praktycznie bez oporu w pierwszej fazie otwierania i dopiero w końcowej fazie zwalniała tak jak powinna. Po dokładnych oględzinach okazało się, że na kieszeni są wytarte/wyszczerbione łukowe ząbki. Trudna sprawa.... ale po dłuższych oględzinach i przemyśleniach co zrobić z tym fantem, wpadłem na pomysł że kieszenie są symetryczne i dodatkowo mają takie same zębatki po obu stronach a wykorzystywana jest tylko jedna. Poza tym mechanizmy oporowe są po środku magnetofonu czyli dla prawej kieszeni po lewo a dla lewej kieszeni po prawo (hmm... chyba da się to zrozumieć). No więc zamieniłem kieszenie miejscami i temat załatwiony . Teraz mechanizmy oporowe pracują z nieużywanymi zębatkami kieszeni. Została jeszcze jedna rzecz: magnetofon chyba nie miał łatwego życia w transporcie bo mocno przytarte były pokrętła na środku. Szpeciły dość mocno wygląd. I tu znów polska pomysłowość się przydała. Pasta tempo, szmatka i ręczna robota. Po 15 minutach gałki błyszczą jak nowe a może nawet bardziej . Kolejny klasyk uratowany od śmietnika Wymiana pasków w kolejnych fazach: Wymiana zębatki w kolejnych fazach: Polerowanie gałek: 4 4
Admin sherlock Opublikowano 22 Września 2018 Admin Opublikowano 22 Września 2018 1 godzinę temu, Jakub K napisał: wpadłem na pomysł że kieszenie są symetryczne i dodatkowo mają takie same zębatki po obu stronach a wykorzystywana jest tylko jedna. Poza tym mechanizmy oporowe są po środku magnetofonu czyli dla prawej kieszeni po lewo a dla lewej kieszeni po prawo (hmm... chyba da się to zrozumieć). No więc zamieniłem kieszenie miejscami i temat załatwiony Początkowo sądziłem, że zamieniłeś miejscami klapy a na zdjęciu są tak jak być powinny. To byłoby poświęcenie zamienić je do zdjęcia
Moderator Jakub K Opublikowano 22 Września 2018 Autor Moderator Opublikowano 22 Września 2018 Same pokrywy kieszeni zostały na swoich miejscach żeby była zgodność z oryginałem, zamienione są same kieszenie - szkielety
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Jakub K,
instrukcja serwisowa
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.