Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. PhantomLord Opublikowano 31 Października 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 31 Października 2018 Najtrudniejszą sprawą jest pozyskanie programu AudioTester - sprawę skąd wziąć zostawię z pewnym niedopowiedzeniem i jest to sprawa zależna od sumienia czytającego . Jak już program mamy to sposób podłączenia jest jakby oczywisty. Wyjście Line Out z komputera do REC w decku, wyjście PB w decku do wejścia Line In w komputerze. Nie będę się wdawał w szczegóły typu ustawienie czułości wejścia w komputerze czy też wybranie Line In jako wejścia domyślnego, bo tutaj każdy musi sobie pogrzebać w swoim kompie i tyle (u mnie, żeby nie przesterować karty dźwiękowej przy 0 dB na decku w ustawieniach czułości wejścia ustawione ma 7 na 100). Aha, głośność na wyjściu z komputera ustawiamy na maksa. Odpalamy program i interesuje nas trzeci kafelek od lewej "Sweep Measurement" (podkreślony) oraz klawisze Setup i Start (również podkreślone). Domyślnie tło wykresu jest w innym kolorze - żeby zmienić klikamy prawym przyciskiem myszy (PPM) na tym tle i ukaże nam się okienko z opcjami m. in. koloru tła. Ja zmieniłem sobie na białe, ale jak kto woli. W samym oknie wykresu mamy jeszcze strzałki przy poszczególnych osiach - regulują one zakres jaki wyświetlany jest na wykresie - polecam poklikać i dobrać sobie zakres, jaki nas interesuje. W oknie wykresu mamy jeszcze cztery grupy kolorów (niebieski i czerwony, zielony i różowy itp.) z literką "A" - jak klikniemy je PPM to również możemy sobie zmienić ich kolory, dopisać etykiety, komentarz czy wybrać grubość linii, a także wybrać sposób wygładzania wykresu (z czego zawsze zapominam skorzystać). Grupy te służą ni mniej ni więcej tylko do rysowania kilku krzywych (o różnych kolorach) na jednym wykresie (arkuszu), ponieważ jeżeli zrobimy jeden wykres niebiesko-czerwony i nie przełączymy grupy, to przy kolejnym pomiarze rysujący się wykres nadpisze nam już ten istniejący. Strzałki nad tymi grupami służą do ich przełączania. Dlaczego są dwa kolory w grupie? Dla Prawego i Lewego kanału. Nigdy natomiast nie pamiętam, który jest który (w tym przypadku niebieski, zielony itp. to chyba kanał prawy). No i dobra powyższe służy raczej dostosowaniu wyglądu do własnych potrzeb, więc działamy dalej: W głównym oknie programu wybieramy klawisz Setup i pokaże nam się takie okno: Krótki opis oznaczeń 1-3: 1) Ilość kroków/próbek jakie będą nagrane/odtworzone (im więcej tym wykres dokładniejszy, ale też cały proces dłużej trwa - ja dla decków dwugłowicowych uważam 140 za rozsądne optimum, dla trójgłowicówek można spokojnie zejść do 80, tyle że sami sobie zobaczycie czy warto, ja zostawiam 140). 2) Zakres pomiaru - jakby temat oczywisty, czasem gdy interesował mnie mniejszy zakres to również zmieniałem - sporo czasu można zaoszczędzić. 3) "sync" - z ptaszkiem oznacza tryb synchroniczny (dla trójgłowicówek) a bez ptaszka tryb asynchroniczny (dla dwugłowicówek). Z racji, iż opis dla dwu i trójgłowicówek się lekko różni, to zrobię teraz podział: Deck trójgłowicowy z możliwością podsłuchu po taśmie: 1) Taśma w środku, skalibrowana albo nie, jak kto chce, włączamy nagrywanie 2) W okienku Setup upewniamy się, że mamy ptaszka w polu "sync", okienko zamykamy 3) Wybieramy przycisk "Start" i obserwujemy jak rysuje się nasz wykres I to tyle. Jeśli chodzi o poziom zapisu przy jakim robimy pomiar, to ja robię to "na lenia" i jak tylko kliknę Start i wykres zaczyna się rysować - ustawiam na decku żądany poziom zapisu - patrząc na rysujący się wykres i jak mam już taki jak chcę, to zatrzymuję pomiar i nie zmieniając grupy wykresu klikam jeszcze raz start - wykres jest rysowany powtórnie tymi samymi kolorami, a poprzedni wykres jest nadpisywany. Deck dwugłowicowy: 1) Taśma w środku, skalibrowana albo nie, jak kto chce, włączamy nagrywanie 2) W okienku Setup upewniamy się, że mamy ptaszka w polu "sync", okienko zamykamy - na tym etapie będziemy sobie nagrywać sweep na taśmę 3) Licznik w decku zerujemy 4) Wybieramy przycisk "Start" i w tym momencie guzik widzimy na wykresie, bo nie jest to odczyt z taśmy . 5) Jak już program zakończy robić ten frequency sweep wyłączamy nagrywanie, cofamy taśmę do punktu "0" 6) W okienku Setup odznaczamy ptaszka w polu "sync" (ptaszka tym razem ma tam nie być), okienko zamykamy - na tym etapie będziemy odczytywać nagrany w pkt. 2 sweep. 7) Wybieramy przycisk "Start", następnie włączamy odtwarzanie w decku i obserwujemy rysujący się wykres Uwagi: Z moich obserwacji wynika, że ten program słabo sobie radzi w takim trybie z częstotliwościami poniżej 50-80Hz - potrafią wychodzić bzdury, no ale co zrobić, tak jest i ja nie potrafiłem tego przejść, więc dla dwugłowicowych decków robiłem pomiar nie od 20 Hz a od 50 Hz. Oczywiste jest również, że ustalenie poziomu nagrywanego pomiaru jest bardziej upierdliwe, ale mimo wszystko uważam, że dalej spokojnie wykonalne jest zrobienie pomiarów przy dwóch głowicach. Warto jest dać dużą liczbę kroków przy dwugłowicowych deckach, bo czasem program nie "usłyszy" którejś częstotliwości i przy małej liczbie kroków (np. 50) wykres potrafi być mocno poszatkowany i mało efektowny. Jak już narysujemy swój pierwszy wykres, dajmy na to dla -20 dB, to przełączamy grupę w okienku wykresu (np. z niebiesko-czerwonej na zielono-różową) i rysujemy sobie kolejny wykres - np. dla -10 dB. Możliwości personalizacji wykresu jak i okienka są dość duże, więc kwestia chęci i czasu. Po wygenerowaniu interesujących nas krzywych klikamy F2 i zapisujemy sobie nasz wykres w pliku *.BMP Jeszcze jedna sprawa - na wykresie mamy w lewym górnym rogu napis "remark" - jest to napis edytowalny, więc można tutaj wpisać np. nazwę decka - nazwa i model nośnika. Zwrócił na to uwagę admin nasz jaśnie panujący, a zgadzam się w 100%, że wprowadzi to dużo większy porządek w tych wykresach. Przykład tutaj (tyle, że nie mam decka podłączonego więc nie ma wykresu): Wydaje mi się, że teraz powinno być wszystko jasne, jak sobie z tym poradzić, jeśli jednak są jakieś pytania proszę o ich zadanie. Dodam tylko, że absolutnie nie uważam się, ani proszę mnie nie uważać za jakiegokolwiek znawcę w powyższym temacie , ot przy pomocy informacji i porad w internecie jakoś doszedłem co do czego służy i jak można sobie takie kozackie kreski narysować i zabłysnąć na forum . 8 3
audiotone Opublikowano 31 Października 2018 Opublikowano 31 Października 2018 Spoiler Rewelacja Mateuszu. Dziękuję jak zwykle za rzeczowy wpis.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez sherlock,
Instrukcja do Audiotester'a (niemiecka)
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.