Sari la conținut

Technics RS-AZ7

sk-victor

Postări Recomandate

IMG_20191013_210125.jpg

Ja ostatnio zacząłem walczyć z moim AZ7. Otóż problem to hamulec lewego talerzyka. A właściwie jego brak. Problem jest w docisku taśmy do głowic. Taśma nie pływa na boki jest prowadzona idealnie ale brak dobrego docisku. Chodzi o nagrywanie i spadek wysokich tonów. Delikatne dohamowanie lewego talerzyka i jest już ok. W tym decku nie istnieje żaden hamulec lewego talerzyka. Przewaliłem serwisówki AZ6,7 RS-BX601 czyli wszystkich na tym mechanizmie w wersji bez reversu. Ktoś może coś zasugerować ? Nawet demontując zespół lewego talerzyka składałem go na "sucho" po umyciu w benzynie jak również na smarze do tłumików w gramofonach. Sprawdziłem potem w AZ6 (mam ich dwie sztuki) i również moment hamujący nie istnieje i nagranie poprawia się po lekkim dohamowaniu lewej szpulki.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Patrzę w serwisówkę i widzę, że sytuacja z hamowaniem lewego talerzyka może być podobna jak w Pioneerach Reference Master. Tam pod talerzykami są sprężyny i rożnej silne docisku, dzięki czemu lewy talerzyk stawia przy próbię obracania nim wyraźnie większy opór, powodując hamowanie. W Technicsie jest chyba trochę inaczej to zrobione. Wprawdzie nie rozbierałem tego mechanizmu, ale widzę z tyłu mechanizmu także dwie różne sprężyny, nr 111 i 112. 

Link spre comentariu

A nie odpowiedzialne za hamowanie tutaj są te sprężyny, które znajdują się od wewnętrznej strony ?

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Link spre comentariu

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.