Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub K Opublikowano 18 Stycznia 2019 Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Stycznia 2019 Pioneer A-337 Kolejny sprzęt z "mojej" lokalnej giełdy. Ani piękny, ani wybitny, po prostu kupiony za grosze żeby nie wracać z niczym. Zapuszczony strasznie, pordzewiały od dołu, możliwe że był zalany albo stał w wilgotnym miejscu. Gdyby to był magnetofon to chyba poszedł by na śmieci. Ale tu na szczęście poza potencjometrami nie ma żadnej mechaniki. Okazało się że nie gra. No cóż już pewnie mnie trochę znacie - nie tak łatwo się poddaję No więc do dzieła. Na wyjściu końcówki jednego kanału napięcie zasilania czyli 43V, przekaźnik zabezpieczający oczywiście nie załącza wyjść głośnikowych. Okazało się, że przyczyną był prawdopodobnie uszkodzony rezystor R252 zamiast 1,5k nagle "zyskał" na wartości i miał 3,8k. Dzięki temu poszła reakcja łańcuchowa i poleciały tranzystory końcowe Q2 i Q4 i jeszcze kilka rezystorów. Za podpowiedzią znajomego kolegi z innego forum elektronicznego, został wykonany mały tuning wzmacniacza poprzez zastąpienie rezystorów R277 i R278 potencjometrami montażowymi którymi można wyregulować prąd spoczynkowy w obwodzie tranzystorów mocy - 11mA zgodnie ze schematem. Oryginalnie nie ma takiej regulacji w tym wzmacniaczu. Po tych zabiegach wzmacniacz zagrał. Zagrał normalnie nie ma co się tu rozwodzić - poprawnie. No i na tą chwilę czekałem bo teraz na warsztacie leży RS-B60 - ale o tym w innym temacie Poniżej parę fotek z naprawy. 6
audiotone Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 I bardzo dobrze go uratowałeś. To się chwali, dlatego serducho dla Ciebie Jakubie. Kiedyś w latach 90-tych dalibyśmy się pokroić choć za taki model. Swoją drogą regulacja prądu spoczynkowego bardzo ważna rzecz, w tym konkretnym przypadku nawet ważniejsza niż zwykle bo te trany nie są oryginalne. Bo oryginały to Toshiba widzę a te nowe to...ISCSEMI ... co to jest ? A już wiem : Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Skośnookie małe chińczyki.
Moderator Jakub K Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Moderator Opublikowano 18 Stycznia 2019 Dziękuję Nie szarpałem się na dobre tranzystory bo chcieli ponad 60zł a te są za 13zł, tym bardziej że nie miałem pewności co z nim będzie a cały kosztował chyba ze 30zł. Na razie wstępnie nie słyszę różnicy pomiędzy kanałami ale nie jestem mocno wybredny
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.