Skocz do zawartości

Jakie napięcie zasilania ustawić - 220V czy 240V ?

Dziekon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przybył 635. Ogrzewa się. Wizualnie............miód, złoto :) :) :). Powiedzcie mi: z tyłu do ustawienia są dwa napięcia 220V i 240V. Mi regulator napięcia na listwie pokazuje 222-227V. AKAI jest ustawiony na 240V. Tak zostawić czy przełączyć na 220V?

• Admin
Opublikowano

Zgodnie z Ustawą z dnia 03.04.1999 r. o normalizacji (Dz. U. nr 53 poz. 251 ze zm.) i wydanym na jej podstawie Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 14.09.1999 r. w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz.U. nr 80, poz. 911 ze zm.), zmienionym rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 20.01.2002r. (Dz.U. Nr 14, poz. 133) w Polsce zobowiązani jesteśmy do wprowadzenia w życie w całości zapisów Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC”. W związku z tym do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ±10%

Czyli w gniazdku można spodziewać się napięcia w zakresie 207-253V. Ja przezornie ustawiam na 240V jeśli taka możliwość jest.

• +1 1
Opublikowano

Swego czasu w każdym sprzęcie, który był wyposażony w multiwoltaż, poprzestawiałem na 240V. Pomiar na gniazdkach, który czasem wykonuję najczęściej wynosi 237V.

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.