Camel Opublikowano 30 Marca 2019 Opublikowano 30 Marca 2019 Witam . Nie wiem czy jestem we właściwym temacie ale spróbuję zapytać. Przy okazji ustawiania azymutu w ct s910 by taśmy z ct979 lepiej brzmiały dotknąłem palcem biały kabelek przy głowicy ( czerwona strzałka na foto ).Spowodowało to poprawę odtwarzania wysokich tonów ( ich ilość ).A ponieważ jestem raczej dyletantem i nie będę dotykał kabelka podczas słuchania zapytam was o co chodzi ?
Admin sherlock Opublikowano 30 Marca 2019 Admin Opublikowano 30 Marca 2019 Wzmacniacz odczytu posiada duże wzmocnienie. Dotknięcie palcem czy metalowym przedmiotem powoduje sprzęganie się i wrażenie wzrostu wzmocnienia na wyższych częstotliwościach. Nie należy tak robić przy "odkręconym" wzmacniaczu bo można uszkodzić głośniki wysoktonowe.
JaKub Opublikowano 30 Marca 2019 Opublikowano 30 Marca 2019 Przed ustawianiem azymutu zastanowiłbym się, w którym magnetofonie jest źle ustawiony, a może przyczyną jest np. słaby naciąg taśmy? Szczególnie w magnetofonach z dual capstanem to częsty problem.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.