Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. audiotone Opublikowano 3 Maja 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Maja 2019 PYE HiFi Sound Project SR3780 Firma PYE może nie jest za bardzo znana, wobec tego może delikatnie przybliżę choć rys historyczny. W.G. Pye & Co. Ltd powstała w Cambridge (UK) w roku 1896 i wytwarzała instrumenty naukowe. Następnie w latach międzywojennych przyczyniała się do rozpowszechnienia prac nad telewizją w UK i produkcji urządzeń studyjnych dla BBC ( British Broadcasting Company 1922). W latach powojennych dalej produkowała sprzęt dla BBC. Po roku 1957 przyszły problemy finansowe (złe zarządzanie i konkurencja z Japonii). Wykup 60% firmy w latach 1966 przez Philips-a przyczynił się do monopolu i PYE rozpoczęła produkcję telewizorów. Grupa PYE została kupiona już w 100% przez Philipsa w 1976 r. Fabryka w Lowestoft została następnie sprzedana Sanyo, a Philips przeniósł produkcję telewizorów PYE do Singapuru. W 1979 PYE było zamieszane w epizod w "Granada's World In Action" w związku ze sprzedażą radiotelefonów UHF i VHF, a także sprzętu przechwytującego, który był używany przez Ugandyjską Jednostkę Bezpieczeństwa Publicznego, tajną policję Idi Amina, odpowiedzialną za zabicie być może kilkaset tysięcy Ugandyjczyków. Marka PYE przeżyła krótkotrwały renesans w sprzęcie audio (znanym jako centra muzyczne) w latach 70-tych. A pod koniec lat 80-tych w telewizorach, zyskując w tym czasie status kultowy wśród studentów na wyspach Brytyjskich. W ostatnich latach marka PYE odrodziła się na rynku brytyjskim, z produktami krajowymi, w tym z nagrywarkami DVD. Marka PYE jest jedną z niewielu, które przetrwały do dziś z czasów wczesnej elektroniki, która sięga czasów przed I wojną światową. Tyle zgrubnego rysu historycznego, który zaczerpnąłem z internetu. Zacznę od początku nabycia tego klona. Czemu Klona bo na początku był pomysł tzw. "Sound Project 3780" i początkowo bodajże ALPINA ze swoją "Alpage AL-300" a klony tej wersji to firmy ERRES, ARISTONA, LOEWE i inne. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę zwrot "Sound Project 3780" i wyskoczą na dziesiątki stron z opisami tych konstrukcji. A teraz mój PYE: Magnetofon zakupiłem jako "sprawny inaczej". Czyli standardowy zestaw: wszystkie paski i idlery (ponieważ są trzy) i pełen serwis do zrobienia. Po przybyciu magnetofonu nic nie wskazywało na katastrofę. Ale po obejrzeniu tyłu okazało się że gniazda chinch są lekko wciśnięte do wewnątrz. Pomyślałem sobie drobnostka. No i ZONK... To ujrzałem jak zdjąłem obudowę: Polutowałem co mogłem : Po wielu godzinach dłubaniny bo tylko tak to można nazwać magnetofon wpuścił sygnał na wejście i na gniazdo słuchawkowe. Wcześniej był całkowicie martwy. Odtwarzania nie sprawdzałem z prostego powodu, pasek główny jest w stanie rozkładu. Przewijanie próbuje coś tam iść i licznik działa ale tylko w drugą stronę. Powód prosty idlery do wymiany. Kilka zdjęć wnętrza tego magnetofonu: Paski już są i leżą w domku , idlery także. Przyjdzie i czas na niego by go uruchomić. 7 2
Admin sherlock Opublikowano 4 Maja 2019 Admin Opublikowano 4 Maja 2019 9 godzin temu, audiotone napisał: Po przybyciu magnetofonu nic nie wskazywało na katastrofę. Te połamane płytki to rzeczywiście porażka. Przy małym formacie można pokusić się o wytrawienie nowej. Ta jest jednak sporych rozmiarów a na dawcę nie ma co liczyć. 9 godzin temu, audiotone napisał: na początku był pomysł tzw. "Sound Project 3780" i początkowo bodajże ALPINA ze swoją "Alpage AL-300" a klony tej wersji to firmy ERRES, ARISTONA, LOEWE i inne. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę zwrot "Sound Project 3780" i wyskoczą na dziesiątki stron z opisami tych konstrukcji. Wszystkie drogi prowadza do Rzymu, a raczej do Luxman'a. Acha, jeszcze był Philips i oczywiście Eumig 1
artart Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Spoiler Pierwszy raz o tej firmie słyszę, a taka "wiekowa". Fajnie, że oprócz opisu samego sprzętu "rys historyczny" jest dodany
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.