Skocz do zawartości

Denon DCD-620 - czy to w ogóle warto naprawiać?

odziom91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Ostatnio dostałem za darmo odtwarzacz CD jednopłytowy - Denon DCD-620.

Jego stan jest "agonalny". Stał w garażu prawdopodobnie przez parę lat nieużywany.

Początkowo tylko się uruchamiał, nie kręcił płytą. Po próbie wskrzeszenia zaczął "coś" odtwarzać, lecz nie jest to rewelacyjne odtwarzanie i często z problemami.

Czyta praktycznie tylko płyty tłoczone (te od "rusków" też ;)) i też trzeba mu pomóc.

Wypalanek nie czyta wcale, próbuje kręcić płytą, bez rezultatu. Zapewne laser do wymiany + kalibracja odtwarzacza.

Dodatkowo okazało się, że karetka lasera nie przesuwa się idealnie. Po wgladzie w jej działanie i widoczne "przestoje" doszedłem po jednej pękniętej zębatki <dwa, może trzy trybiki obok siebie>.

Pytanie - czy opłaca się to w ogóle naprawiać? Jeśli tak, to czy znajdę jakiś serwis w Bydgoszczy, który mógłby się podjąć naprawy tego złomka? ;)

Wiem, że to nie jest odtwarzacz wysokich lotów, ale chciałem mieć po prostu coś do plumkania z CD. :)

• Admin
Opublikowano

Może laser do wymiany a może nie. Oczyść i przesmaruj prowadnice lasera. Może pomóc. Na wiadomym portalu jest identyczny za stówkę. Przy okazji zobacz ten temat: 

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po chwili oddechu zabrałem się za naprawę odtwarzacza. Kupiłem laser KSS-150A, wymieniłem. Odpalił od strzału. ;)

Może nie jest to wysoki model, ale mimo wszystko uśmiech pojawił się na mojej twarzy. :)

Pozostał jedynie temat uszczerbionej zębatki, ale to już temat dla "Poszukuję części"...

Jak na "garażowy leżak", którego stan był nieznany to i tak dobrze, że w ogóle działa. :)

• +1 2

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.