Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ADAM Opublikowano 11 Lipca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 11 Lipca 2019 Z przyjemnością zakładam wątek dla tej firmy . Przyznam się że od dawna chciałem mieć kolekcjonersko a jak się uda to więcej kaset tej firmy. Zaczynam od 4 sztuk i poluje na kolejne a nowy wątek dla tej firmy to najrozsądniejsza decyzja choć tak naprawdę można modele kaset tej faktorii rozdzielić po kilku innych markowych firmach...... Firma u nas mało znana. W branży elektroniki i kaset jednak zaistniała i to z jaką historią ! Sprzedaż tej firmy w 99% omijała Europę. Może przesadziłem ale niech będzie w 90%. I to pewnie szacunek zawyżony. Dziś REALISTIC sprzedający kiedyś SUPERTAPE w kooperacji z DENONEM, Maxellem , TDK czy MEMOREXEM to...... sklep online z zabawkami hobbytown.com i w kilku innych krajach sklepy franczyzowe z „mydłem/powidłem”. A zaczęło się w 1921 roku w Bostonie. Firmę założyło 2 braci i nazwali ją RadioShack. Sklep stacjonarny i wysyłkowy miał zaspokajać potrzeby słuchaczy radia w elektronikę użytkową w tym radiooperatorów i odbiorniki do lokali rozrywkowych, hoteli. Od 1954 zaczęli sprzedaż własnych produktów pod marką REALIST ale jak to w USA . O nazwę zasapała firma STEREO REALIST , producent kamer i aparatów i RADIO SHACK zmienił nazwę produktów "własnych" na REALISTIC. Tu dojeżdżamy do momentu w którym wiemy już dlaczego na SUPERTAPE mamy Logo REALISTIC. W latach 60, po otwarciu 9 sklepów firma właściwie zbańczyła. Kupił ją , dostrzegając potencjał w elektronice użytkowej, biznesmen i łowca okazji w biznesie Charles D.Tandy właściciel potentata produkcji wyrobów....skórzanych. Stąd na taśmach z tyłu.. i tu zobaczycie najlepsze cukiereczki na niektórych które nabyłem mamy Custom Mfd. in Japan for Radio Shack, A Division of Tandy Corp. , Fort Worth TX 76102 i te są.....sami rozpoznajcie przez kogo zdiełane? A inne z napisem z tyłu Custom Mfd. in USA for Radio Shack, A Division of Tandy Corp. , Fort Worth TX 76102 fronty folijek M II-60 zUSA ma taki sam jak ta wykonana w Japan I taka to historia „supertaśm”. Nie mieli odwagi sami produkować jak Stilon Gorzów Mi się trafiły taśmy 1988-1994 a wśród nich świetna, dobrze oceniana i pożądana XR ( najlepsze ferro w ich ofercie) zielona HD czerwone M II - 60 ale z różnych fabryk z Japonii i M II - 60 z USA są czy nie są bliźniakami ? także na tą chwilę 4 ale poluje dalej. Chciałbym gdzieś z tego rocznika jeszcze LN ( czerwoną ferro) i M IV ( niebieską metal) trafić.... 1 6
audiotone Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Adamie super temat. I kasety mało spotykane.
Admin sherlock Opublikowano 11 Lipca 2019 Admin Opublikowano 11 Lipca 2019 10 minut temu, ADAM napisał: na niektórych które nabyłem mamy Custom Mfd. in Japan for Radio Shack, A Division of Tandy Corp. , Fort Worth TX 76102 i te są.....sami rozpoznajcie przez kogo zdiełane? A inne z napisem z tyłu Custom Mfd. in Japan for Radio Shack, A Division of Tandy Corp. , Fort Worth TX 76102 Jak dla mnie te napisy są jednakowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.