Skocz do zawartości

Błąd F15

Giziu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Powiedziano mi, że te forum odwiedzają mega mózgi i każdy problem potrafią rozwiązać. 

A mój jest taki. Kupiłem Mini Disc TECHNICS SJ-MD 150, po włożeniu dysku czyta go ale tylko kilka sekund i pojawia się komunikat No 1 F15. Po czym dysk jest wysuwany i tak za każdym razem. Nie wiem co jest nie tak z tym sprzętem. Nadmieniam, że ten sprzęt kupiłem jak w stanie idealnym, po rozpakowaniu paczki nie działał. Po zdjęciu obudowy cały mechanizm latał - nie był przymocowany do obudowy. Proszę o pomoc. 

• Odpowiedzi 2
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Giziu

2

• Jakub K

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Moderator
Opublikowano

Na innym forum padła taka odpowiedź:
We wnętrzu kieszeni jest mikroprzełącznik który odpowiada za wykrywanie dysku MD, prawdopodobnie się zużył - do wymiany. 

i zdjęcie

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Oraz inna odpowiedź:

Co do błędu F15 - pierwsze co należy zobaczyć czy pozycjonuje głowicę po włożeniu dysku. Najlepiej przesunąć ja na kraniec (nadlej od środa dysku - delikanie) i zobaczyć czy wraca na pozycję po włożeniu dysku. Jak tak to silnik mamy sprawny. 
Urządzenie jest rewelacyjne proste do serwisowania. Wyłączamy zasilanie, wypinamy taśmę z płyty głownej, odkręcamy 4 śruby do których napęd jest przykręcany do spodu obudowy. Wyciągamy napęd. Od spodu odkręcamy 1 śrubkę i odlutowujemy 3 silniki. Wtedy płytka ładnie schodzi i mamy dostęp do 2 płytki z przełącznikami. Która podłączona jest wcisk do płytki z przełącznikami. Sprawdzamy wszystko multimetrem, składamy i wuala. 
Głowicę wymienia się jeszcze prościej - odłączamy od płytki 2 taśmy - od głowicy nagrywającej i od lasera. Potem od przodu odblokowujemy 2 zaczepy - i górna część obudowy schodzi cała. Mamy wtedy dostęp do 2 śrubek. 1 śruba trzyma głowicę nagrywającą 2 śruba zabezpiecza mechanizm przesuwania głowicy który blokuje jej wyjęcie. 
Prosta i łatwa sprawa. Jedyne na co trzeb zwrócić uwagę to kruchość plastików. Z racji lat - się kruszą i wyłamują dlatego trzeba to robić delikatnie. To cały sekret.

Tabela błędów z serwisówki wygląda tak:

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Co wskazywałoby że switch S8 jest do sprawdzenia.

Może coś się przyda.

Opublikowano

Po włożeniu dysku głowica się nie pozycjonuje co prawdopodobnie wskazuje na uszkodzony czujnik lub silnik.

Ale bardzo wielkie dzięki za odpowiedź, jestem teraz już mądrzejszy ale nie na tyle żeby ten problem sam rozwiazac, sprzęt idzie na serwis, ja nie mam sprzętu do diagnostyki.