Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ADAM Opublikowano 8 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Września 2019 AKAI GX-F71 1982 - 1983 Jeden z trzech modeli AKAI które w ogóle chciałem mieć. Kolejne na które się zasadzam to GX-F91 i GX-F95 Jest to efekt hipnozy którą zostałem poddany zupełnie jak kobra którą czaruje fakir - gdy pierwszy raz zobaczyłem kolor tego przycisku POWER ON/OFF....;-) Ten klawisz jest bardzo , bardzo absorbujący .... Kupiony na znanym portalu gdzie zakazane jest wystawianie opinii posprzedażowych w stylu : "oszust" itd. Magnetofon jak na swoje lata w zadziwiająco świetnym stanie wizualnym. Zero rysek, przebarwień itd. Wnętrze po dmuchnięciu sprężonym powietrzem przywitało mnie konfetti z kurzu w ilości sylwestrowej jak na Times Square - aż mi się ciemno w oczach zrobiło. Po pierwszym włączeniu gubił się w rozpoznawaniu rodzaju taśmy- opanowałem już to. Raz kalibruje pięknie w automacie i przechodzi w stan READY i nagrywa a za chwilę kalibruje i przechodzi w error. Poczyściłem RUBBEREM od Nagaoki rolki i paski. Troszkę żwawiej po tym zabiegu działał ale niedomaga bo taśmę 100 już "atakuje" jak rencista sztangę 40kg. Zauważyłem też problem z prawym kanałem. Trzeszczy w trybie TAPE po jakimś czasie nie dając absolutnie możliwości nagrywania, odtwarzania. W SOURCE jest OK. Po włączeniu po jakimś nieokreślonym czasie ( do max 20 minut) bo za każdym razem ciut inaczej gra ok , nagrywa i nagle zaczyna się ten problem w prawym kanale. Mam wrażenie że wszystkie te niedomagania to efekt długiego leżakowania tego decka i być może braku uwagi w serwisowaniu. Ktoś to po prostu olewał. Jutro spróbuję po płytkach i potencjometrach popędzelkować kontaktem i IPĄ i dam mu poleżeć chwilę i zobaczę. Jak to nie podziała to znam tylko jedną osobę która jak zechce to mi pomoże .... bo ja chciałby bardzo aby mi pomogła ..... Ale coś mi podpowiada że problem może też być np w zasilaniu. Generalnie jak gra to naprawdę świetnie . Kaseta nagrana na AIWIE AD-F770 na tym decku wchodzi w tryb koncertu dosłownie. A jednak krótko produkowany i w sprzedaży tylko 1982-83. Garść info: https://audio-database.com/AKAI/player/gx-f71-e.html PARAMETRY ( żródło https://www.hifiengine.com ) Type: 3-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.76 cm/s Heads: 1 x record, 1 x playback, 1 x erase Motor: 1 x reel, 1 x capstan Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C Frequency Response: 20Hz to 21kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 75dB (dolby C) Wow and Flutter: 0.028% Total Harmonic Distortion: 0.8% Input: 70mV (line) Output: 0.41V (line) Dimensions: 440 x 100 x 377mm Weight: 7.4kg Poniżej troszkę zdjęć mojego egzemplarza jeszcze przed zabiegami spa. Za jakiś czas zrobię trochę inside foto. Pod zdjęciami prezentuje 2 filmy. Dłuższy jak działa mało żwawo ale OK. Krótszy z wspomnianą wyżej przypadłością prawego kanału. 5 4
Admin sherlock Opublikowano 8 Września 2019 Admin Opublikowano 8 Września 2019 Piękna maszyna. Jeszcze z tego dobrego okresu audio dla kaseciaków.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez ke_raj,
instrukcja użytkownika
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Opublikowane przez czarek123,
instrukcja serwisowa
Rekomendacja dodana przez sherlock
2 reakcje
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.