Admin sherlock Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Autor Admin Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Do rozpoczęcia dyskusji skłoniły mnie częste ostatnio próby wciskania nieświadomym użytkownikom decków "kaset serwisowych" oferowanych na znanym portalu aukcyjnym. Kasety te nagrywane są na magnetofonach absolutnie nieprzystosowanych do nagrywania takich taśm. Dodatkowo "producenci" tych taśm nie za bardzo mają pojęcie jak takie taśmy powinny być nagrane, tzn. jakim sprzętem, jakie sygnały i o jakich parametrach one być powinny. Za nielicznymi wyjątkami (np. taśma Nakamichi do ustawiania wysokości głowicy) należy taśmę serwisową nagrać na całej szerokości taśmy szczeliną obejmującą całą szerokość, tzw. głowica "full track". Na zdjęciu poniżej zespół trzech takich głowic z magnetofonu szpulowego. Jak widać szczelina każdej z głowic ma szerokość równą szerokości taśmy. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Poniżej głowica z magnetofonu stereofonicznego. Na drugim zdjęciu zaznaczyłem orientacyjnie szerokość taśmy. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeżeli mamy taśmę nagraną na całej szerokości taśmy to zawsze szczeliny obu kanałów odczytują sygnał całą swoją szerokością. Nie występują straty sygnału spowodowane tym, że jedna czy dwie szczeliny odczytując sygnał nie wykorzystują całej swojej szerokości. Jeżeli do nagrania sygnałów użyjemy głowicy stereofonicznej to ryzykujemy tym, że nagrane ślady nie zawsze idealnie zgrają się ze szczelinami głowicy regulowanego magnetofonu. Wynikać to może z : - nieidealnego ustawienia głowicy w regulowanym magnetofonie - nieidealnego wykonania danej głowicy (głowice produkowane były ze skończoną dokładnością). Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto fot. "Iwanicka, Koprowski - Kasety magnetofonowe i magnetowidowe" Na powyższym rysunku czerwone prążki będziemy traktować jako ślady nagrane zwykłą głowica stereo. Na rysunku szczeliny obu kanałów pokrywają się ze śladami nagranymi, czyli krótko mówiąc szczeliny w 100% pokrywają nagrane ślady. Ale co będzie w sytuacji gdy wysokość głowicy będzie różnić się? Napięcie indukowane w uzwojeniach głowicy będzie niższe niż gdyby szczeliny odczytywały sygnały nagrane pełnym śladem. Oczywiście zakładamy nagranie sygnałów o tym samej wielkości strumienia magnetycznego. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Tu jest taka sytuacja. Szczeliny głowic nie idą dokładnie śladem nagranych na zwykłej głowicy sygnałów. Sytuacja wcale nie taka rzadka jakby się niektórym wydawało. Wystarczy, że wysokość głowicy nagrywającej sygnały lub kalibrowanego decka odbiega od normy a taka sytuacja nastąpi. Wynik pomiaru odczytywanego sygnały będzie błędny i nie możemy prawidłowo ustawić poziomu wzmacniacza odczytu, poziomu Dolby czy też poziomów wskaźnika wysterowania. 1 1 4
Admin sherlock Opublikowano 3 Września 2019 Admin Opublikowano 3 Września 2019 Odrobina humoru na koniec dnia Postanowiłem nawiązać kontakt ze sprzedającym. Ciekawe informacje w opisie aukcji : Zadzwoniłem i w słuchawce odezwał się męski głos. Zagadnąłem wpierw jak zostały nagrane sygnały na taśmie. Czy pełnym śladem na całej szerokości taśmy czy zwykłą głowicą stereofoniczną. Jaka padła odpowiedź? Oczywiście, że głowicą stereofoniczną, na jednej stronie Dalej już było tylko gorzej. Kolejne pytanie dotyczyło już konkretów. Powiedziałem, że chciałbym wiedzieć z jakim strumieniem magnetycznym nagrany jest sygnał odB, ile na nanoWeberów (powiedziałem dość szybko by czasem nie zapamiętał). Po drugiej stronie słuchawki wyraźne zdenerwowanie i oznajmiono mi , że "muszę poszukać w zapiskach bo nie pamiętam" I zaczęło się czytanie z kartki : - sygnał pierwszy to 3150 Hz i poziom -10dB - regulacja skosu sygnały: 333 Hz, 6 kHz i 10 kHz - regulacja poziomu odczytu 333 Hz i 1 kHz poziom 0dB i wszedłem w zdanie i zapytałem o strumień magnetyczny ....... i cisza ....... to podpowiadam pytając : "ile ma nanoWeberów"? .... zająknięcie się ... i pada odpowiedź .... "250 tych ,,,, no ..... woltów .... ale muszę dowiedzieć się " Grzecznie podziękowałem i powiedziałem, że za jakiś czas odezwę się i zapytam o ten strumień magnetyczny więc niech szuka informacji
czarek123 Opublikowano 3 Września 2019 Opublikowano 3 Września 2019 Ciekawe czy chociaż ta prędkość zgadza się, ze stanem faktycznym
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.