Skocz do zawartości

Uszkodzony Kenwood KR-A5040

MajkiMajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie wiem, czy piszę w odpowiednim dziale. Jeżeli nie, to proszę o wskazówki, gdzie powinienem się udać.

Posiadam amplituner Kenwood KR-A5040, do tego podłączone kolumny JBL TLX 610. Sprzęt kupiony przeze mnie używany, za czasów studenckich. Jakiś czas temu zauważyłem, że lewy głośnik basowy w kolumnie zaczął mi charczeć. Pomyślałem, że coś się spieprzyło z głośnikiem (nie jest pierwszej świeżości), wymontowałem głośniki basowe celem regeneracji, czy naprawy uszkodzonych elementów i wysłania ich do serwisu i na ich miejsce, na czas naprawy zakupiłem tanie chińskie grajki, aby coś mi grało. Po pewnym czasie, gdy kilka razy głośniej posłuchałem muzyki, zauważyłem, że zastępczy chinol zaczął charczeć i to z tej samej strony, z której uszkodził mi się JBL. Doszedłem więc do wniosku, że wina jest w amplitunerze. Dodam jeszcze, że jedna para gniazd wyjściowych w ogóle nie działała od samego początku, lecz nie przeszkadzało mi to, gdyż podłączałem 2 kolumny, a nie 4 Z racji tego, że regeneruję głośniki JBL, zainwestuję także w nowe okablowanie do głośników, banany do nich i kabel Mini Jack 2xRCA. Wszystko wyjdzie z kilka stówek, więc moje pytanie brzmi: czy warto oddać do naprawy obecny amplituner, czy lepiej zainwestować w nowy, by nie uszkodzić po raz kolejny głośników JBL? Jestem laikiem w temacie, więc proszę pisać do mnie w jak najprostszym języku. ;)

• Admin
Opublikowano

Ciekawa sprawa ale dużo niewiadomych. Szkoda, że po tym jak głośnik niskotonowy w lewym kanale zaczął grać ze zniekształceniami nie podpiąłeś na ten kanał drugiej kolumny lub też te kolumnę uszkodzoną nie podpiąłeś do innego wzmacniacza. To, że głośnik "charczy" nie oznacza iż to on właśnie jest uszkodzony. Równie dobrze może być uszkodzony jeden kanał we wzmacniaczu. Tak mogło być bo jak napisałeś na chińskich głośnikach gdy słuchałeś głośniej to znowu objawiło się to "charczenie". Jest to możliwe, że wzmacniacz był uszkodzony a objawy pojawiały się przy mocniejszym słuchaniu. Tak więc nie wiadomo czy faktycznie doszło do uszkodzenia głośników ale dużo wskazuje na to, że uszkodzony jest jeden kanał we wzmacniaczu.

Z tego co piszesz wnioskuję, że samodzielnie nie będziesz w stanie zdiagnozować czy blok wzmacniacza w tym ampli jest sprawny i ewentualnie usunąć usterkę. Cena tego amplitunera na rynku wtórnym obecnie nie przekracza 260zł (jest jedna oferta na alle). Cena ewentualnego serwisu może przekroczyć tę kwotę. Czyli można i warto rozejrzeć się za kolejnym wzmacniaczem lub amplitunerem, lub rozejrzeć się za osobą (może z forum ktoś się do Ciebie odezwie), która sprawdzi ten ampli i ew. tanio Tobie go ogarnie. Chociaż zauważ, że koszt samych przesyłek do/od "testera" może dojść do tych 30-40% ceny kolejnego A5040 :) 

• O.K. (0 pts) 1
Opublikowano

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. To, czego chciałem się dowiedzieć - dowiedziałem się. Czyli cena serwisu może przekroczyć wartość amplitunera. W takim razie zacznę rozglądać się za kolejnym sprzętem. Nie jestem przekonany co do kupowania używek. Z wiekiem doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć trochę i mieć pewność, że ten sprzęt mi posłuży. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. :)
Temat do zamknięcia.

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.