Tajniakos Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Póki co zakładam tylko temat. THEVINTAGEKNOB WALKMENARCHIVE Generalnie będzie to historia mojej głupoty połączona z odrobiną szczęścia jakie często głupocie towarzyszy 1,5 roku temu udało mi się kupić idealnego Sony D5M, oznaki zużycia są dosłownie minimalne. Zamiast chuchać i dmuchać, postanowiłem zrobić mu mechaniczną konserwację. W trakcie przeglądania stanu pasków na otwartym urządzeniu, zdecydowałem wykorzystać mechanikę do samodzielnego wyczyszczenia się. To był bardzo kiepski pomysł! Po pierwsze mój zabieg nie miał prawa niczego poprawić, dodatkowo przyświecałem sobie latarką inspekcyjną z magnesem w końcówce. Pewnie domyślacie się co się stało... Zagapiłem się, a magnes zwarł działającą płytę główną. Magnetofon bezgłośnie stanął i tyle! Zimny pot i łzy w oczach. Sony pojechał do znajomego elektronika z prośba o zdiagnozowanie co upaliłem. Diagnoza - upalony scalak odpowiedzialny za logikę urządzenia, na krótko udawało się poszczególne funkcje przywrócić jednak całość pozostawała martwa. Rozpoczęły się poszukiwana dawcy, jednak w przypadku D5M raczej sprzedaje się co najmniej dobre egzemplarze a ceny... no cóż, rosną. Jednak wczoraj sympatyczny Pan Charles z DE potwierdził mi zaksięgowanie przelewu za jego zaniedbany z zewnątrz ale działający egzemplarz. Także wracamy do gry! Planuję upewnić się, że mechanika dawcy działa jak należy, zrobić jej konserwację, wpakować do mojego ślicznego body a reszta zostanie jako dawca ew. części dla mnie bądź kogoś w potrzebie. Dziś dawca wyrusza w drogę do mnie jak tylko się pojawi będę dopisywał więcej. Póki co chciałbym zebrać rodzinę D w komplecie: D6C, D5M i D3. 1 1
Admin sherlock Opublikowano 17 Stycznia 2020 Admin Opublikowano 17 Stycznia 2020 3 godziny temu, Tajniakos napisał: Zagapiłem się, a magnes zwarł działającą płytę główną. Magnetofon bezgłośnie stanął i tyle! Niestety tak czasem bywa i nikt nie jest przed tego typu przypadkami zabezpieczony. Najgorzej jak uszkodzenie wystąpi w takim "rodzynku", do którego części sa raczej trudno dostępne i jeśli już to cholernie drogie. Nadzieja, że po wymianie scalaka przywrócone zostanie normalne działanie urządzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez ke_raj,
instrukcja serwisowa
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.