walkerfreeman Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 Cześć. Trafiła mi się kaseta "Cassette Torque Meter" od Philipsa. W związku z tym mam pytanie o doświadczenie użytkowników z forum odnośnie korzystania z takiej taśmy. Na ile uniwersalna jest to kaseta? Czy pomiar po latach leżenia będzie dokładny? wydaje mi się, że tak bo napięcie w niej jest chyba generowane dopiero w momencie użycia....
chorazy3 Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) Powinna być ok. Jedynie back tension (lewa szpulka) może być trudniej nią dokładnie zmierzyć bo ma skalę do 100 a wartości tego parametru zwykle wynoszą 6-10 g/cm. Natomiast take up torque (prawa szpulka) to zwykle 35-55 g/cm. Posprawdzaj na swoich deckach (zwł. dual capstan) które uważasz za sprawne i zobacz czy te wartości są w okolicach podanych wyżej wartości. Edytowane 13 Marca 2020 przez chorazy3
Ufolew Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 A ja chciałbym podpytać, jak ustawić te wartości(wyregulować magnetofon) bez owej kasety - jest taka możliwość?
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.