MamutDK Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Nakamichi 582 Magnetofon ze starej szkoły Nakamichi. Mechanicznie bardzo podobny do modelu 482 zaprezentowanego przez Artekk. Trzy głowice, dual capstan. Posiada generator tonów testowych 400 Hz i 15 kHz, które są pomocne przy ustawieniu rec level i bias. Regulacje są tylko manualne. Cechą nie dla każdego pożądaną są jego gabaryty. Szerokość 50cm, głębokość 35cm. Wiele wzmacniaczy przy nim wymięka . Front jest wykonany z plastiku, ale bardzo dobrej jakości. Nic nie trzeszczy, w dotyku bardzo przyjemny. Wskaźniki wysterowania są niezbyt czytelne z dużej odległości. Rekompensuje to podświetlenie frontu i kieszeni - wygląda bardzo ładnie wieczorem. Magnetofon nabyłem za granicą na międzynarodowym portalu. Wystawiony był jako uszkodzony, ale okazało się, że wymagał tylko czyszczenia i regulacji. Cena była okazyjna i nie było wyjścia - trzeba było brać. Brzmienie powyżej basu jest bardzo podobne do opisu Nakamichi 482. Niskie tony za to są duże z bardzo dobrym zejściem i kontrolą. Mocne gitary zespołu Korn potrafią zagrać bez ograniczeń jak w wielu innych modelach. Czasem aż ciarki pójdą po plecach . Ten model ma różne opinie za granicą, widziałem nawet wpisy o zmianach wzmacniaczy operacyjnych w celu poprawy brzmienia. Mój egzemplarz po regulacjach gra bardzo dobrze, więc zmieniać nic nie zamierzam. Jest to model, który każdy fan Nakamichi mieć powinien. Nie jest wybitnie drogi a swoim brzmieniem potrafi pozytywnie zaskoczyć. Kilka zdjęć mojego egzemplarza poza frontem zapożyczonym ze strony podanej w nazwie pliku. Specyfikacja: Type: 3-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x record, 1 x playback, 1 x erase Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B Frequency Response: 20Hz to 20kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 66dB (dolby B) Wow and Flutter: 0.05% Total Harmonic Distortion: 0.8% Input: 50mV (line) Output: 1V (line) Dimensions: 500 x 130 x 350mm Weight: 8.3kg Accessories: optional remote control Year: 1979 1 1
MamutDK Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zdjęć ciąg dalszy. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto 1
artekk Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Mnie zawsze podobał się ten model. Rozbudowana kalibracja, można wszystko pięknie ustawić. To taki łącznik między vintage Nakami i latami 80-tymi. Kiedyś był na al....o za 1200zł w "kup teraz" i sprzedał się na biegu. Gratulacje, na pewno gra pięknie
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez sherlock,
Broszura informacyjna dla decków Nakamichi, modele: -580 -581 -582
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
instrukcja użytkownika + bias, azimuth suplement
1 reakcja
Pokaż odpowiedź
service manual / instrukcja serwisowa
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.