jmaciek Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 Programowy oscyloskop. Niedawno poprawiałem fabryczne ustawienie skosu w decku dwukasetowym - w jednej kieszeni kasety grały poprawnie, w drugiej kieszeni brakowało wysokich tonów – niewiele, ale jednak. Do ustawienia użyłem oprogramowania Osci. Jest on częścią pakietu audioTester (wersja shareware ma ograniczenia, ale nie wpływają one na funkcjonalność potrzebną do ustawienia skosu). Jeśli ktoś nie posiada fizycznego oscyloskopu to ten program jest jego komputerową namiastką i moim zdaniem bardzo dobrze nadaje się do ustawienia skosu głowicy magnetofonowej. Połączenie komputera poprzez gniazdo Line-in a do magnetofonu do Line-Out (Play), kaseta testowa z sygnałem 10 kHz przy -10 dB. Z ciekawości sprawdziłem później ustawienie głowicy na magnetofonie, który kiedyś z braku jakichkolwiek narzędzi ustawiłem na słuch. I na słuch gra fajnie, wydaje się, że wszystko jest ok. Po podłączeniu do komputera widać jednak, że nie jest. 1. Na wykresie w tybie X-Y linia rysuje się w II i IV ćwiartce układu współrzędnych co oznacza, że sygnały obu kanałów są w przeciwfazie (180'). 2. Potwierdza to ekran prezentujący jak kształtują się linie kanałów rysowane razem – poziom sygnału jest wysoki, ale nie ma zgodności w fazie. Po nieznacznym skorygowaniu położenia śruby regulacyjnej skosu głowicy (myślę, że o 10-20') sytuacja wygląda odmiennie. 3. Po poprawnym ustawieniu skosu linia powinna przechodzić przez I i III ćwiartkę układu współrzędnych. 4. Kolejny ekran potwierdza zgodność kanałów w fazie - linie rysują się równolegle. To ćwiczenie pokazało, że na słuch nie jesteśmy w stanie poprawnie ustawić głowicy, tzn. będą wysokie tony, ale głowica nie będzie optymalnie ustawiona. Inspirowałem się poradnikiem Alexa, gdzie jest to przejrzyście wyjaśnione. Wiem Wojtku, że nie jesteś zwolennikiem takich rozwiązań, ale ponownie przekonałem się, że stosując takie rozwiązania lepiej ustawimy magnetofon niż bez jakichkolwiek narzędzi. Oczywiście najlepiej jest to wykonać na fizycznym oscyloskopie, jeśli mamy do niego dostęp. Maciek 3
artekk Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 Witamy w naszych skromnych progach Mocne wejście.
jmaciek Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Opublikowano 21 Listopada 2017 Programowy oscyloskop - alternatywa dla Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto . Poniżej dwa inne programowe oscyloskopy, które kiedyś przetestowałem przy okazji ustawiania skosu głowicy w decku: Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto - darmowy do użytku prywatnego Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto - 14 dniowa wersja próbna. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto 2 2
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.