Skocz do zawartości

gramofon technics SL - BD3D

PIOTR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam wielką prośbę o radę co można zrobić ?

Mam gramofon Technics SL - BD3D; ma wymieniony pasek, który kupiłem na allegro ale niestety są problemy przy starcie 

jeżeli pomogę ruszając talerz to później wszystko jest w najlepszym porządku działa automatyka 

trzyma właściwe obroty i działa funkcja repeat i pitch adj. również. 

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• PIOTR

3

• BRob

2

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Zrób takie dwa testy.

1. Zdejmij pasek i nie zakładając talerza przenieść ramię nad miejsce gdzie zazwyczaj jest talerz, jeżeli silniczek zacznie kręcić to ostrożnie spróbuj go zatrzymać pałacami, będzie wiadomo czy z silnikiem jest wszystko ok.

2. Jeżeli silnik ruszy to nie zakładając paska załóż talerz i rozkręć go ręką tak żeby na strobo uzyskać mniej więcej obroty zbliżone do 33 i1/3. Obserwuj jak długo się kręci, myślę, że powyżej minuty powinienem się kręcić do pełnego zatrzymania. Jeżeli będzie się kręcił krótko lub zwolni gwałtownie to będzie oznaczało, że coś jest nie tak z łożyskiem.

W przypadku gdy obydwa testy dadzą wyniki pozytywne to zostaje test nr 3.?

Załóż spowrotem pasek i sprawdź, czy pomimo tego że jest nowy i wg opisu pasuje do tego modelu gramofonu, czy nie jest on poprostu za luźny.

Edytowane przez BRob
Opublikowano

dziękuje za pomoc

zrobiłem pierwszy test i niestety po minimalnym dotknięciu palcami silnik się zatrzymuje,

talerz rozpędzony pięknie się kreci wobec czego łożysko ok.

jeżeli ktoś dysponuje takim silnikiem i byłby skłonny go odsprzedać to jestem zainteresowany

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.