Koni Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Technics SB-F2 MK2 Pragnę Wam przedstawić monitory ze swojego „ogródka”. Technics SB-F2 MK2. Według mnie warto je mieć nie tyle ze względu na dźwięk, małą dostępność, ale choćby na zastosowane technologie Specifications Matched serial numbers on both SpeakersOverload protection4 or 8 Ohm compatibleDie cast aluminum enclosureTechnics 2-Way Honeycomb Speaker System ModelSealing scheme, and a bookshelf type 2 ways, 2 speaker systemMagnetically shielded designPlanar 14cm: For low-pass unitPlanar 2.8cm: For midFrequency characteristic 48Hz ~ 35kHz-16dB48Hz ~ 33kHz-10dBOutput sound pressure level 88dB/2.83V/mImpedance 8Ω/4Ω100W (Music) Allowable input50W (Din)2.5kHz crossover frequencyDimensions (WHD): 172 x 255 x 157 mm / 6.8 x 10 x 6.2 inchNet weight (2.2 lb = 1 kg) 5 kg / 11 lb 0.2 oz (11.013 lb) Year: 1984-1987 Mimo, że w nazwie mają Mark 2 to jednak niewiele mają wspólnego z modelem SB-F2. Filmik dot. budowy kolumny: Filmik z odsłuchu: Z ciekawostek. Obudowa kolumny wykonana jest z aluminium. Ponadto zastosowano płaskie membrany (wcześniej podobną technologię stosowało Sony, ale konstrukcje okazały się zbyt drogie) o wysokiej sztywności i rdzeniu o strukturze plastra miodu. Głośniki o podobnej konstrukcji miały zastosowanie w wielu ówczesnych jak i późniejszych modelach kolumn. Nie sprawiają problemu ze znalezieniem wzmaka można je, bowiem podłączyć zarówno w trybie 4 jak i 8Ω. Posiadają także zabezpieczenie. Co do brzmienia. Nie jestem poetą, dla tego nie spodziewajcie się tekstu w stylu cyt. „Monitor nie tylko szczegóły eksponował, ale też operował czystym medium i przede wszystkim wyraźnym konturem. Wyraźnym, ale zarazem nie za ostrym, nienarzucającym się zbytnio. Żadna z trzech cech składających się na ostrość obrazu – czystość medium, wyraźność obrysów i czytelność szczegółów – nie miała charakteru narzucania…”. Każdy z nas słyszy inaczej i ma inne preferencje. Według mnie grają jak przystało na monitory. Neutralnie. Nie brakuje im raczej niczego. Oczywiście nie możemy od nich wymagać basu na poziomie Altusów ;). One po prostu przekazują to, co powinny. Kolumny miały też mniejszego i młodszego brata, czyli model SB-F1MK2. 2
Admin sherlock Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Admin Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Amelinowe kolumny W sumie to nie ma się co dziwić. Są z granitu to czemu nie z aluminium. P.S. Muzyczka z testów wyjątkowo niestrawna
G.Moderator justified Opublikowano 27 Kwietnia 2020 G.Moderator Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ciekawy projekt. Nie słyszałem ich nigdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.