Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

37760-cambridge_audio_cxa80_fot1.jpg.bc0d78111dbfc6abffe4c38f3e529b71.jpg

Cambridge Audio CXA 80

Witam, tym razem w moim posiadaniu pojawił się wzmacniacz Cambridge audio cxa 80. Po sprzedaży amplitunera wykastrowanego kina domowego tj. Onkyo TX 8270. Przyszła pora na w moim mniemaniu wzmacniacz. Może nie jest to lampa ale jednak ma cechy wzmacniacza :) Posiada DAC Wolfson WM8740 czyli nie wiem czy wg. ortodoksyjnych użytkowników audio można to urządzenie podpiąć pod wzmacniacz? Ale nie łączy się z internetem, nie ma miliona funkcji sieciowych ma wyjścia na 2 kolumny słuszną moc wiec myślę że zrobiłem całkiem spory krok do przodu względem Onkyo. 

Dane techniczne zmierzone przez Audio.com:

Moc znamionowa (1% THD+N, 1 kHz) [W] 8 Ω, 2x 95

Moc znamionowa (1% THD+N, 1 kHz) [W] 4 Ω, 2x 117

Czułość (dla maksymalnej mocy) [V] 1x 0,78

Stosunek sygnał / szum (filtr A-ważony, w odniesieniu do 1W) [dB] 84

Dynamika [dB] 103

Współczynnik tłumienia (w odniesieniu do 4 Ω) 42

Maksymalny pobór mocy 750W

Producent podaje przy 8Ω - 80W i przy 4Ω - 120W.

dz0xMjAwJmg9MzQx_src_37833-cambridge_audio_cxa80_fot2.jpg.6e6e44419f1ebf67bedfc1abd9b15259.jpg

415420732_dz04OTcmaD03MDM_src_37768-cambridge_audio_cxa80_fot9.jpg.3812f324d41d56638ae4c93556cf7577.jpg

• +1 1
  • Admin
Opublikowano

Pomimo DAC'a na jednym z wejść jest to jak najbardziej wzmacniacz :) Patrząc w pierwszych chwili na zdjęcie środka pomyślałem, że na środku moduł pracujący w klasie D a na radiatorze jest zamocowany transformator a to spory transformator toroidalny :) To jest konstrukcja "klasyczna" ze wzmacniaczem mocy pracującym w klasie A/B.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, sherlock napisał:

Pomimo DAC'a na jednym z wejść jest to jak najbardziej wzmacniacz :) .... To jest konstrukcja "klasyczna" ze wzmacniaczem mocy pracującym w klasie A/B.

Teraz mogę spać spokojnie :) Rozumiem że jest do dobry zakup i że można sie nim pochwalić wśród ludzi obeznanych trochę bardziej z audio ?? Niestety moduł DAC muszę jeszcze na tą chwile posiadać w urządzeniu bo "wspólokatora" nie znosiła by kolejnego urządzenia w domu. A muzyki słucham głównie ze źródeł cyfrowych. Ale to prędzej czy później sie zmieni (źródła, nie współlokatorka) kiedyś nadejdzie czas ze będę miał pokój odsłuchowy, gdzie "współlokatorka" raczej nie będzie wchodzić. 

Edytowane przez wyrzyk

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.