Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. anlew Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Sierpnia 2020 JVC KD-85 Mam magnetofon już ponad 2 lata. Kupiłem go w stacjonarnym sklepie mającym w nazwie m.in. słowo "Vintage". Sprzedawca zapewniał, że był serwisowany. Sprzęt robi dobre wrażenie, jest to dobrze zachowana, ciężka maszyna. Nie pochodzi z rynku polskiego, ma zasilanie 120 V i napis z tyłu obudowy, który wskazuje na kraj pochodzenia - USA. W sieci (na znanym portalu poświęconym sprzętowi hi-fi), o tym modelu pisze się, że: "zawsze pozwala wykonać doskonałe nagranie. Unika się również uszkodzenia taśm. Poza tym JVC KD-85 to piękna maszyna do oglądania. To wizualna przyjemność dotyczy zwłaszcza wskaźnika szczytu Spectro. KD-85 wykorzystuje mechanizm dwusilnikowy, aby zapewnić stabilny transport taśmy: serwomotor generatora częstotliwości do napędu wałka przesuwu i silnik prądu stałego do napędu szpuli. Ponieważ każdy mechanizm napędowy działa niezależnie od drugiego, a jego działanie jest w ten sposób uproszczone, KD-85 osiąga 0,05% nierównomierność przesuwu, porównywalną z parametrami wydajności otwartej szpuli. Sterowanie logiczne KD-85 jest zadaniem trzech układów TTL. Te elementy sterujące umożliwiają bezpośrednią zmianę trybów za pomocą lekkiego naciśnięcia przycisków, co wymaga jedynie skoku 6 mm". Pisano o tym w czasie, kiedy deck ukazał się na rynku. Specyfikacja: Type: 2-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x record/playback, 1 x erase Motor: frequency controlled DC servo Tape Type: type I, FeCr, CrO2 Noise Reduction: ANRS Frequency Response: 30Hz to 16kHz (Cr02 tape) Signal to Noise Ratio: 61dB (ANRS) Wow and Flutter: 0.05% Total Harmonic Distortion: 0.4% Input: 80mV (line), 0.2mV (mic) Output: 0.5V (line) Semiconductors: 18xIC, 65xtransistors, 94xdiodes, 5xzener diodes Dimensions: 450x158x327mm Weight: 9.9kg Year: 1978 Jeżeli chodzi o odtwarzanie i nagrywanie, to pierwsza z tych funkcji działa dobrze. Nie miałem uwag co do odsłuchu kaset nagranych na innych deckach. Natomiast z nagrywaniem był problem. Przyczyna - prawdopodobnie zabrudzone przełączniki (Tape Select - EQ i BIAS). Początkowo deck nagrywał tylko prawy kanał, zwłaszcza na przełącznikach dla taśmy Normal, i to nie najlepiej. Rozruszałem hebelki i problem zniknął. Ale trzeba zrobić gruntowne czyszczenie, bo deck przez dłuższy czas nie był użytkowany. Istotna uwaga, mająca wpływ na jakość nagrania. Na taśmie Normal, przełącznik REC EQ ustawiłem na pozycji +2. Na "zerze" nie było najlepiej. Ponieważ w sieci nie jest dostępny manual (serwisówka jest), nie wiedziałem jakie stosować ustawienia dla poszczególnych rodzajów taśm. Sprawa się wyjaśniła, ponieważ w dostępnej instrukcji innego modelu JVC (KD-95), przełącznik ten służy do zmniejszania lub podwyższania poziomu wysokich tonów (10 tys. Hz). I tak dla poszczególnych pozycji na tym pokrętle: -2 (zmniejsza o minus 3 db), -1 (zmniejsza o minus 1,5 db), 0 (bez zmian), +1 (zwiększa o plus 1,5 db), +2 (zwiększa o plus 3 db). Dla nagrywania i odsłuchu istotne jest także użycie systemu redukcji szumów ANRS. Jest on kompatybilny z Dolby B. Ale jest jeszcze Super ANRS (szczegóły w instrukcji dla modelu KD-95, str. 26-29). Nagranie z Super ANRS powinno być odtwarzane także z użyciem systemu Super ANRS. W moim odczuciu, działanie układu Super ANRS można porównać, oczywiście w dużym uproszczeniu, z późniejszym układem Dolby HXPro. 3 3
ke_raj Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Świetny sprzęt, piękny egzemplarz! Szczegółowe dane techniczne: Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.