G.Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. justified Opublikowano 20 Sierpnia 2020 G.Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Technics RS-B900 Deck trafił do mnie celem przejrzenia i regulacji serwisowych. Zazwyczaj nie zajmuję się serwisowaniem decków z zewnątrz (w sensie oprócz moich) ale ten egzemplarz wymagał jedynie regulacji i przejrzenia parametrów, no i.... byłem po prostu ciekawy tego "czołgu". Magnetofon budzi respekt. Jest duży i nawet ciężkawy 7,5kg. Mechanizm to dobrze znany z tej serii, "strzelający" solenoidami klasyk z tej linii. Prosty ale nie sprawiający problemów (prócz sławnego kółka zębatego silnika pomocniczego) Direct Drive uzupełniony o dual capstan. Decka w odróżnieniu do B965 posiada głowicę AX - amorficzną, co wróży długowieczną pracę i wysokie parametry. Producent podaje: ±0.05%(W peak、EIAJ) 0.03%(W.R.M.S) 周波数特性 ノーマル:20Hz~18kHz ±3dB CrO2:20Hz~19kHz ±3dB メタル:20Hz~21kHz ±3dB S/N比 NR off:57dB(AWTD、1kHz、3%3次歪率) ドルビーB NR on:66dB(CCIR) ドルビーC NR on:74dB(CCIR) dbx on:92dB(AWTD、1kHz、3%3次歪率) 電源 AC100V、50Hz/60Hz 消費電力 23W 外形寸法 幅483x高さ141x奥行290mm 重量 7.5kg Jak na rasowego Japończyka przystało parametry są po japońsku Deck jest zasilany 100V bo jest przeznaczony na rynek japoński. Zastosowano systemy redukcji szumów B,C i dBX. System HxPro dba o odpowiednią wartość prądu podkładu podczas nagrywania. System kalibracji pozwala sprawnie dopasować parametry nagrywania do każdego rodzaju taśmy. Zbudowany jest bardzo schludnie. Wszystko jest uporządkowane, zarówno na płytkach drukowanych jak i konstrukcyjnie. PCB enkodera i dekodera jest chronione solidnymi osłonami z metalu. We wnętrzu nie uświadczycie także żadnej plątaniny kabli -zero! Ład i porządek. Kilka fotek: RS-B900 w zestawie prezentuje się okazale: Jak każdy sprzęt mający parę latek na karku tak i ten miał pewne usterki. Na szczęście nie były one poważne. Czyszczenie potencjometrów wykonał kolega Maciej, od którego sprzęt przyjechał a reszta regulacji zająłem się sam. Stwierdziłem drobne odchyłki poziomów odtwarzania, korekcji wymagały poziomy nagrywania i odpowiedź częstotliwościowa, regulacja dBX a na koniec regulacja systemu kalibracji. Wszystkie parametry ustawione do taśmy TDK AD z końca lat 80. Magnetofon kalibruje taśmy z łatwoscią (nie sprawdzałem jakiś egzotycznych modeli). Nagrywa bardzo ładnie. Aby jednak nie było tak pięknie to dodam kilka uwag od siebie. 1. Strzelający mechanizm 2. Dość neutralne, pozbawione rozmachu brzmienie (Nak BX300, B100, M253X, B85 grają... ładniej) 3. Żółty wyświetlacz 4. Naciąganie klienta na jakiś "cassette stabilizer" cokolwiek to jest. 5. Plastikowe pokrętła i klawiatura robią na mnie złe wrażenie. 6. Słaba jakość potencjometru poziomu nagrywania (sygnał z generatora): który dopiero po odkręceniu na MAX jest "równy" No i to chyba tyle There isn't magic 6
Admin sherlock Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Admin Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Wizualnie bardzo ładny deck. Czarny RS-B965 jakiś taki "biedny" przy nim się wydaje. Środek wygląda znajomo
G.Moderator justified Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor G.Moderator Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jest ładny, jednak w przypadku decka z wysokiej półki przydałyby się elementy wykończenia na należytym poziomie. Tani su-v45a ma aluminiowe gałkiTu mamy malowane tworzywo... czar pryska. Kultura pracy mechanizmu również pozostawia wiele do życzenia. Ok. Czepiam się ale to drogi magnetofon. Farbowany 965
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez sherlock,
service manual / instrukcja serwisowa
Rekomendacja dodana przez sherlock
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.