P3ndz3l3k Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Jako, że tematy takie jak w tytule wątku nie są łatwe opiszę trochę swoje doświadczenia. Temat potencjometrów już trochę opisywałem daję Link Pierwsze potencjometry które potrzebowałem wyczyścić lub jak kto woli zregenerować były od wzmacniacza DENON PMA-737 w którym pośniedziałe były także przełączniki i nie kontaktowały. Wylutowanie i rozebranie tych wyłączników to pewnego rodzaju wyzwanie (aby nic nie zgubić i połamać) ale oglądając na YT różne filmiki stwierdziłem, że nie taki diabeł straszny… Przełączniki są dość trudne do wyczyszczenia bo wewnątrz dość często są bardzo małe elementy stykowe i podczas samego czyszczenia można je powyginać albo zgubić jakiś maleńki element. Przykładowy przełącznik skorodowany wewnątrz. Wyczyszczony został preparatem do czyszczenia srebra ja akurat kupiłem w OBI. Po wyczyszczeniu dokładnie go wymyłem acetonem i nasmarowałem smarem SGB kupionym w TME. Potencjometry zdarzają się takie, że aby je rozebrać trzeba usunąć część plastikowego jakby nitu który podczas montażu fabrycznie jest roztapiany. Wewnątrz tego potencjometru są bardzo małe części Więc należy zachować ostrożność aby nie wygiąć którejś z blaszek. Złożenie z powrotem jest troszkę kłopotliwe niestety nie mam zdęcia ale ja przy rozbieraniu ich okrajam tą główkę nita plastikowego i zostaje sam środek. Przy składaniu rozpłaszczam go grotem lutownicy przez kawałek ceratki teflonowej dzięki czemu nie przykleja się do grotu. Jak będę robił taki potencjometr porobię dokładniejsze zdjęcia. O ile wyczyszczenie i nasmarowanie smarem SGB styków i bieżni potencjometru to nie problem, to już nasmarowanie osi aby obracała się płynnie z wyczuwalnym oporem to spory problem. Do tej pory nie było w zasadzie nic do kupienia w polskich sklepach. Jedynie dostępne bez problemów są oleje do dyferencjałów modelarskich, są one silikonowe o bardzo dużej rozpiętości gęstości. Niestety jak dla mnie nie za bardzo się sprawdzają do smarowania osi potencjometrów w celu nadani im płynności ruchu. Po kupieniu naprawdę wielu gęstości zrobiłem testy i niestety nie były pomyślne bo o ile sam opór był na osi to już po szybkim obróceniu olej jakby się odrywał i oporu już nie było. Opisywałem efekty testów już Link Wcześniej jednak pisałem, że znalazłem profesjonalną firmę która produkuje typowo takie smary i mają nawet sklep internetowy w UK. Lecz mnogość produktów i poziomów gęstości tych smarów a przede wszystkim cena nie pozwalały zdecydować się na zakup takiego smaru. Okazało się, że na firmę istnieje możliwość zamówienia próbek po 5gram. W związku z tym, że pracuję jako serwisant maszyn pakujących różnego rodzaju a zdarza mi się naprawiać maszyny z początku lat 80 których klienci nie chcą złomować. W starych maszynach używane są potencjometry do regulacji różnych prędkości a także regulatory mechaniczne na śrubach trapezowych to także istnieje potrzeba użycia takich smarów. Jednak nie znając stopnia spowolnienia (gęstości) dobrze by było zrobić testy więc zamówiłem próbki. Po kilku dniach zadzwoniła do mnie Pani przedstawiciel handlowy na Polskę i można było porozmawiać co to za smary dla czego są dwie grupy tych smarów. Próbki dotarły kurierem więc wykonałem pierwszy test na potencjometrze od inwertera z maszyny Wyniki są opisane tu na polskiej stronie tej firmy od smarów która została niedawno utworzona Link Do tych testów mogę dodać, że te smary o najniższej gęstości nadały by się do smarowania prowadnic czy zębatek w różnych mechanizmach co przy występujących luzach poprawiło by precyzję i płynność działania mechanizmów i zapewne głośność. Nie robiłem takich testów ale przy pierwszej nadarzającej się okazji zrobię. Być może ja się mylę ale jak dla mnie są naprawdę dobre. Minusem tych smarów dla amatorów jest ich bardzo wysoka cena. 4
P3ndz3l3k Opublikowano 10 Października 2020 Autor Opublikowano 10 Października 2020 Zapomniałem wstawić zdjęcie jak wyglądają próbki smarów Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto I dodać, że są dwie rodziny tych smarów jedna to 774 a druga 868 Seria 774 jest przeźroczysta i dedykowana tam gdzie jest użyty plastik. Natomiast 868 tam gdzie jest metal i metal (nie zalecany jest do plastiku ze względu na możliwość wchodzenia w reakcję z plastikami) jest biały. Kolejne potencjometry Bias w DRM-22 Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Tu płytka z DRM-800A Potencjometr od poziomu zapisu , balansu, poziomu wyjściowego i biasu. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto 2 1
P3ndz3l3k Opublikowano 10 Października 2020 Autor Opublikowano 10 Października 2020 Tak od wewnątrz wygląda enkoder pozycji mechanizmu w Denon DRM-800 Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Rozebrałem go w celu wyczyszczenia. 2 1
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.