Moderator Jakub K Opublikowano 26 Października 2020 Moderator Opublikowano 26 Października 2020 Universum System 6600 CT 2393 Właściwie chyba Quelle International Universum System 6600 CT 2393 Dane techniczne (trudne do znalezienia): Rok produkcji prawdopodobnie 1979 Wymiary: 446 x 130 x 310 mm Dwa silniki, jeden do odtwarzania drugi do przewijania Dolby NR Funkcja ALC - 2 presety wbudowanego korektora dla muzyki i mowy Wyprodukowany w Japonii przez Funai dla koncernu Quelle Germany Deck wypatrzony na bazarze, uratowany od zagłady. Był tak wypsikany jakimś plakiem czy czymś podobnym że prawie z niego ciekło, wyślizgiwał się z rąk Ale urzekły mnie kolorowe guziczki, hebelki i "wycieraczki". Największa walka była z wymianą bieżni idlera o czy wspominałem już w wątku ogólnym "decki kasetowe - kafejka". Musiałem dorabiać z gumy NBR o grubości 2mm. Trochę kłopotu sprawiło znalezienie odpowiednich żarówek do wskaźników ale i to dało się ogarnąć - zastosowałem żarówki samochodowe T1 12V 40mA 4mm (które w rzeczywistości okazało się że mają 30mA). Do czyszczenia były potencjometry od poziomu wzmocnienia wyjścia słuchawkowego oraz od poziomu sygnału podczas nagrywania. Niestety nie dało mi się ich rozebrać ponieważ są nitowane na głównej osi. Poza tym magnetofon w środku niezwykle czysty, styki nieutlenione, aż się wierzyć nie chce. Myślę że to zasługa dość szczelnej obudowy, nie ma w niej żadnych otworów wentylacyjnych. No i najważniejsze - nie znalazłem wewnątrz żadnych śladów obcej ingerencji Wymagał tylko bardzo niewielkich korekt poziomu 0dB o skosu głowicy. Pozostało mi tylko jeszcze zamontować jakąś wtyczkę bo ktoś obciął oryginalną i zrobił straszną rzeźbę - widać na zdjęciu Przynajmniej ekranowanie jest z prawdziwego zdarzenia. Na razie testowany tylko na słuchawkach. Szkoda że zaginęły gdzieś 2 zaślepki gniazd po lewej stronie - tą u góry w pierwszej chwili potraktowałem jako pokrętło Wszystko zbudowane bardzo solidnie jak na tamte czasy, nawet obudowa jest porządnie polakierowana od wewnątrz. Jest jeszcze brat tego modelu z literą A na końcu - CT 2393A, ma dodatkowo wyświetlacz ale nie ustaliłem jakie funkcje on pełni. 1 1 1
Admin sherlock Opublikowano 26 Października 2020 Admin Opublikowano 26 Października 2020 Wyglądem trochę przypomina Grundiga NCF-350. Obudowa wysoka a w środku elektroniki nie za dużo. Jak czytam widzę, że było sporo roboty.
Moderator Jakub K Opublikowano 27 Października 2020 Autor Moderator Opublikowano 27 Października 2020 Sporo precyzyjnej roboty, a to rolka z zaschniętym smarem, a to szukanie odpowiednich żarówek albo gumy na idler, tu przesyłka tu coś jeszcze i deck dwa tygodnie na warsztacie Trochę kombinacji było z produkcję idlera żeby otwór był centryczny. Parę nieudanych prób i się udało. Choć mechanizm raczej nietypowy i sporo kabelków to poszło nawet nieźle. Powinna być jeszcze wymieniona gumka napędu przewijania ale na razie nie mam pomysłu a po wyczyszczeniu i potraktowaniu preparatem do gumy jakoś działa. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Jakub K,
Instrukcja obsługi
Rekomendacja dodana przez Jakub K
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.