Szymon555 Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Witam, jestem tu nowy, a więc cześć. Posiadam wzmacniacz pioneer a10ae, występują w nim szumy. Szumy te rosną wraz ze zwiększaniem głośności. Na trybie zwykłym(bez loundess) szumy są ale w granicach tolerancji. Gdy włączę tryb loudness to duże szumy występują już od nawet małego wykręcenia gałki głośności. I tu jest pytanie, czy każdy wzmacniacz szumi mocniej na trybie loudness, czy w moim egzemplarzu jest coś nie tak? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Szymon.
ke_raj Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Witaj Kolego na naszym Forum! Każdy wzmacniacz szumi, ale tak naprawdę słuchając muzyki nie powinno się szumu słyszeć. Jeśli odpalisz wzmacniacz bez źródła dźwięku, to w którymś momencie zwiększania głośności szum będzie słyszalny, ale nawet na maksymalnej głośności będzie to niewielkie jego natężenie. Nie znam tego wzmacniacza, ale jeśli szum przeszkadza w odsłuchu, to na pewno jest coś nie tak z urządzeniem. Co do loudness - podbijanie skrajnych częstotliwości jest odwrotnie proporcjonalne do głośności. A że szum słychać zwykle w paśmie wyższych częstotliwości akustycznych, to może powodować wrażenie, że loudness podbija szum. Ale nie wiem jak marnej jakości musiałby być sprzęt, aby to wychwycić przy zwykłym odsłuchu. Jak wspomniałem, loudness podobija tony przy małej głośności, niwelując pewną charakterystykę ludzkiego ucha, które skrajne częstotliwości pasma akustycznego słyszy słabiej, niż pasmo średnie, jeśli dźwięk ma małe natężenie.
Admin sherlock Opublikowano 5 Listopada 2020 Admin Opublikowano 5 Listopada 2020 A jak jest ustawiony potencjometr od tonów wysokich (treble)?
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.