Andriej83 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Yamaha K-340 Specifications: Type: 2-head, single compact cassette deck Track System: 4-track, 2-channel stereo Tape Speed: 4.8 cm/s Heads: 1 x record/playback, 1 x erase Motor: 1 x capstan, 1 x reel Tape Type: type I, CrO2, Metal Noise Reduction: B, C Headroom Extension: HX Pro Frequency Response: 30Hz to 20kHz (Metal tape) Signal to Noise Ratio: 74dB (dolby C) Wow and Flutter: 0.05% Total Harmonic Distortion: 1% Dimensions: 435 x 112 x 225mm Weight: 4.2kg Finish: black, silver Year: 1987 Witam posiadam magnetofon Yamaha K-340.Jest on sprawny wszystkie funkcje działają prawidłowo tylko ma on pewne niedomaganie mianowicie podczas włączania i wyłączania jest delikatny stuk(strzał) oraz zapalają się na chwilę diody wysterowania.Czy mógłby ktoś z forumowiczów nakierować jaki element może odpowiadać za ten strzał?????W magnetofonie już sprawdziłem: -rozebrałem wyczyściłem wł zasilania -poprawiłem zimne luty -2 kondensatory elektrolityczne w zasilaczu od filtracji napięcia sprawdziłem testerem oraz wyczyściłem zalegający pod nimi klej. Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki
Mizyn Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Może to być elektrolit w sekcji zasilania lub preampie. Miałem taki przypadek w wzmacniaczu AX-500, uszkodzony był C202.
Andriej83 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Dziękuję za pomoc.Posprawdzam wszystkie elektrolity
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Andriej83,
schemat ideowy
Rekomendacja dodana przez sherlock
1 reakcja
Pokaż odpowiedź
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.