Skocz do zawartości

Telefunken RC 200

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMG_20220318_105724.jpg

Telefunken RC 200

Przygarnąłem stojącego na chodniku w Zdunach telefunkena RC 200. Taka szopa ze szperami z Niemiec niedaleko rynku ;) . Był tam jeszcze do tego tuner RT 200 - tez przygarnąłem do kompletu. Ba, nawet instrukcja oryginalna była do niego.

Deck oczywiście swoje mankamenty miał: ułamane wszystkie plastikowe ;) śrubki od mocowania silnika przewijania. Pasek napędowy wyciagnięty na maxa, lekkie trzaski na potencjometrach i hebelkach, i w sumie chyba tyle.

Wymieniłem pasek napędowy, oczyściłem idlery kółek napędowych przewijania, dobrałem śrubki metalowe do mocowania silnika.

Efekt : odtwarza, nagrywa, przewija w tył. Do przodu nie chce, chociaż silnik trzymając w ręku kręci mocno w obie strony. W związku z tym moje pytanie : czy silnik musi być zamocowany identycznie tak jak był - czyli dokładnie w te same otwory mocujące nalezy wkręcić śrubki mocujące. Ja obróciłem o jakieś 30 stopni, wykorzystując pozostałe otwory wolne otwory. NIe chciało mi się walczyć z uciętymi gwintami w obudowie silnika. Tak więc czy obrót kątowy silnika może spowodować, ze w jedną stronę nie che wystartować?

Tak poza tym deck sprawuje się dobrze, gra bardzo fajnie, nagrywa też. Efekt high com'a bardzo ciekawy. Na pierwszy mój odsłuch lepszy od dolby B, czy od C tego jeszcze nie wiem dokładnie.

Będzie do kolekcji mojej "wieży babel" decków z różnymi systemami redukcji szumów ;) , tak aby żadna kaseta nagrana w różnych systemach mnie nie zaskoczyła :)  .

IMG_20220318_110130.jpg IMG_20220316_184815.jpg IMG_20220316_184845.jpg IMG_20220316_185030.jpg IMG_20220316_185731.jpg

IMG_20220318_105350.jpg IMG_20220318_105359.jpg IMG_20220318_111529 (1).jpg IMG_20220318_111553.jpg

• O.K. (0 pts) 1
  • Super (+1 pts) 3
  • +1 1
Opublikowano

Obrócenie silnika nie powinno mieć wpływu na to, że nie chce przewijać. Musisz szukać w mechanice. Tym bardziej jeśli napędza pasek, a reszta funkcji przez niego realizowana działa prawidłowo. Gratuluje i zazdroszczę nabytku??

Opublikowano

Otóż tam nie ma napędu paskowego, tylko taki jak mniej więcej w szufladzie diory. SIlnik napedza kółko gumowe, które przesuwa się w lewo lub w prawo w zalezności w którą stronę kręci silnik.

W moim przypadku silnik "jakby" nie chce wystartować i nie przesuwa kółka pośredniczącego/wahliwego, więc nie ma napedu prawego skrzydełka napedu kasety.

Być może za mocno się "klinuje" to kółko wahliwe o koło gumowe napędowe silnika, chociaz próbowałem "pomagać" jemu patyczkiem aby nim ruszyć i ono ruszało, ale silnik dalej nie kręcił.

Może ktoś już taki przypadek miał w podobnym mechanizmie magnetofonu.

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.