miszczu987 Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 Universum Dynamic's System HiFi 2500 (CT3298) Przedstawiam kolejny ze swoich decków, tym razem Universum CT3298. Jest to klon decka Gold Star TCD-1500 (dzisiejsze LG). Na płycie głównej można znaleźć oznaczenia modelu, które to potwierdzają. Został znaleziony wśród rupieciów przywiezionych z Niemiec. Konstrukcja niezywkle ciężka i solidna. Prawdopodobnie pierwsza połowa lat 80. Płyta czołowa słusznej grubości, w całości aluminiowa i świetnie wyglądająca. Magnetofon cierpiał na kilka standardowych bolączek, takich jak twarde idlery i rolka dociskowa, zmęczone paski oraz zastany mechanizm. Szpulki ledwo się obracały. Podsumowanie napraw: demontaż, czyszczenie i smarowanie całego mechanizmu, czyszczenie/wymiana idlerów; wymiana pasków oraz rolki dociskowej na nowe (dobrałem tu zamiennie rolkę stosowaną w mechanizmach ZRK K-520, czyli np. modele M8xxx, M9xxx); czyszczenie listwy Z-O, przełączników oraz potencjometrów; wymiana kondensatorów oraz potencjometrów na płycie; wymiana żarówki podświetlenia dla wskaźnika kanału lewego; Po naprawach mechanizm działa bardzo lekko i płynnie. Wygląda na to, że nie byłem pierwszą osobą serwisującą tego decka. Na lewej szpulce była założona za duża podkładka pod zabezpieczeniem (prawdopodobnie przez jakieś problemy z napędem), owa podkładka skutecznie utrudniała ładowanie kasety... Ponadto jeden z przełączników na tylnej ściance był krzywo przykręcony. Zastanawia mnie też brak mocowania przewodów głowic do mostka z głowicami, takie wiszące kabelki w tym ruchliwym miejscu z czasem mogą się odłamać. Nie widzę tam jakiegoś miejsca dla ich zamocowania, ale ciężko z drugiej strony przypuszczać, że producent by o tym nie pomyślał. Z powodu braku serwisówki deck nie został jeszcze dokładnie ustawiony. Gdyby ktoś z forumowiczów wiedział, jakie i gdzie ustawić poziomy w przypadku układu Dolby Hitachi HA11226 to będę bardzo wdzięczny za wskazówki. Układ widoczny na jednym ze zdjęć pod koniec. Tymczasem tradycyjnie zapraszam na rozbieraną sesję: 4 1
Admin sherlock Opublikowano 18 Maja 2022 Admin Opublikowano 18 Maja 2022 Jak tak patrzę na tego decka to mam wrażenie, że w pewnym czasie istniał jakiś projekt decka typu "open source" i każdy kto chciał to brał i produkował pod swoją nazwą
Rekomendowane odpowiedzi