Skocz do zawartości

Sony TC-KA5ES - Problem z kalibracją kaset Chrom i Metal

Duracel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Rok temu kupiłem Deck Sony TC-KA5ES. Długo na niego polowałem na polskich portalach i udało się.

Byłem świadomy kilku mankamentów, ale zaryzykowałem. Nie jestem zawodowym elektronikiem, ale zdarza mi się naprawiać sprzęty, które dla niektórych są już martwe. Wspólnymi siłami z przyjacielem który również jest domorosłym elektronikiem naprawiliśmy kilka mniejszych mankamentów. Między innymi trzeszczący potencjometr od słuchawek, paski i rolki dociskowe...
Niestety główny mankament przerósł moje umiejętności i intuicję. 

Na jednej z grup Facebooka, dotyczącej fanów decków, znalazłem polecanego magika, który zajmuje się tylko i wyłącznie deckami. Ciężko było znaleźć termin, żeby w ogóle przyjął ode mnie sprzęt, ale jakoś się udało. Niestety, trzymał sprzęt ponad pół roku, twierdził, że sprawdzał całą masę tranzystorów i na końcu wywiesił białą flagę. 

Sprzęt odebrałem, ze wspomnianym przyjacielem poustawialiśmy poziomy kalibracji do kaset żelazowych i w zasadzie na tych gra i kalibruje ok., pod warunkiem, że nagra się kasetę na nim. W sytuacji gdy nagrywam kasetę na niższym modelu 920QS i odtwarzam na KA5ES to dynamika jest ok, ale soprany są jednak ciut obcięte. Gdy nagrywam na KA5ES i na nim odtwarzam, to jest ok na żelazówkach. Gdy tę kasetę odtwarzam na 920QS, to jest zbyt dużo sopranów. Natomiast jeżeli chodzi o chromówki i metalówki, to tutaj nie da rady wysterować BIASEM i REC EQ żeby poziomy były prawidłowe. Jeżeli chodzi o skos głowicy to jest ustawiony moim zdaniem optymalnie.

Z racji tego iż jest to deck tylko na rynek japoński, to ma wbudowaną przetwornicę. Elektronik który trzymał sprzęt ponad pół roku zapewniał, że według niego tutaj jest wszystko ok. Ja miałem podejrzenia co do przetwornicy oraz do głowicy (zdjęcie poniżej). Z tego co wiadomo do kalibracji i nagrywania kaset żelazowych wymagane jest najniższe napięcie. Przy kasetach chromowych i metalowych wymagane jest już wyższe napięcie. Stąd moje podejrzenie co do przetwornicy i samej głowicy. 

I teraz pytanie do Was, czy ktoś ma jakiś pomysł na to gdzie leży problem i czy posiada, albo wie gdzie kupić drugi egzemplarz głowicy aby upewnić się, czy to aby nie po jej stronie leży problem. Gdyby ktoś posiadał ten sam model, albo podobny i mieszkałby w okolicach Warszawy, to prosiłbym o pomoc, aby sprawdzić metodą podmiany poszczególnych bloków, a na wstępie samej głowicy, czy problem zniknie, aby zawęzić obszar poszukiwań usterki.

Mieszkam w Pruszkowie.

BTW, dziękuję za przyjęcie na forum :)

image.jpeg.6726421a23f49bf21e36aca58b29a7fd.jpeg

image.jpeg.b988b31419ed5b5c378ee1d02f4d0044.jpeg

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 2
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Duracel

2

• chorazy3

1

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Zakładam temat po raz drugi, bo za pierwszym razem ktoś bez wyjaśnienia po prostu mi go usunął. Nie skopiowałem sobie całego opisu problemu więc muszę pisać od nowa.

Posiadam Sony KA5ES w którym naprawiłem kilka rzeczy, ale z jedną nie mogę sobie poradzić. Deck kalibruje zwykłe kasety żelazowe, ale nie radzi sobie z kalibracją chromówek i metalówek. 

Nie ma możliwości poprawnego ustawienia poziomów w czasie kalibracji. Podejrzewam głowicę, ale nie mam pojęcia czy gdziekolwiek można taką kupić.

Deck gra ładnie, bo ma dobrą dynamikę w stosunku do mojego 920QS, ale da się odczuć delikatny brak górnych częstotliwości.

Proszę o pomoc. Mieszkam w Pruszkowie pod Warszawą.

Jeżeli administrator ma jakiekolwiek zastrzeżenia do treści postu, to warto aby nowemu użytkownikowi przynajmniej wyjaśnił w czym problem, abym mógł go skorygować.
Zadałem pytanie po usunięciu tematu i nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Miło...

Poniżej zdjęcie głowicy do wglądu.

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Fajny magnetofon. Miałem 3ES więc wiem coś na temat tych Sony. Ale trudno pomóc na odległość. Ja przede wszystkim  sprawdziłbym lub jeszcze raz ustawił skos głowicy i wysokość lewej rolki, skoro nie ma zgodności pomiędzy Twoimi dwoma deckami. Przy pomocy odpowiedniego sprzętu i kaset testowych. A jest zgodność jak odtwarzasz oryginalnie nagraną kasetę? Te rolki też jakieś dziwne, najlepsze są od Mariana ze Słowacji. Potem spróbowałbym skalibrować nagrywanie wg SM, bo może wszystko jest źle poustawiane (np. prąd podkładu). Dopiero wtedy, jeśli się nie uda to być może głowica jest zużyta, a te głowice mają dość płytką szczelinę z tego co wiem.