Skocz do zawartości

AIWA AD-WX777

adek1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, nie owijając zbędnie w bawełnę przestawię z czym tutaj przyszedłem. Tematem jest poprawna kalibracja podwójnego decka AIWA AD-WX777. Mam do dyspozycji generator sinus, oscyloskop analogowy, multimetr i instrukcję serwisową oraz kasetę do kalibracji.
Proszę o pomoc w wykonaniu w miarę poprawnej kalibracji magnetofonu. Pierwsze moje pytanie to jaki rodzaj napięcia mam mierzyć. Amplitudę, napięcie miedzy-szczytowe, czy może wartość skuteczną?
Instrukcja serwisowa mówi, że napięcie 370 mV dla 1kHz odpowiada wskazaniu 0 na wskaźniku wysterowania. Po podaniu 370 mV (amplituda) wskaźnik pokazywał -3dB. Po podaniu ok 500mV (amplituda) wskaźnik pokazywał 0dB. Co by wskazywało, że chodzi o 370mV wartości skutecznej napięcia. W załączniku zamieściłem fragment instrukcji serwisowej.

AIWA_ADWX_777_Callibration.jpg

Mając na uwadze powyższe wykonałem próbę: 

Dla napięcia Vsk = 370mV wskaźnik wysterowania pokazał 0dB. To jestem już na początku ścieżki. Teraz muszę poprawnie skalibrować poziom odczytu dolby. Mam taśmę z sygnałami:

- 333 Hz/ 0 dB / 250 nWb/m
- 1 kHz / -3 dB / 250 nWb/m
- poziom dolby 400 Hz / -3dB 200nWb / m

Którego nagrania użyć. Patrząc na skalę wskaźnika wysterowania widzę, że znaczek dolby jest na +3dB czyli użyta jest skala Philips.
Czyli dla sygnału 0db dla 250nWb/m powinienem otrzymać na wyjściu wskazanie +4dB. Po przeliczeniu na wartości w mV wyszło mi, że na wyjściu powinienem mieć ok Vsk = 586 mV. Po ustawieniu takich wartości wskaźnik pokazał +3dB.

Powyższe wnioski oparłem na podstawie artykułu:

https://www.walkman-archive.com/articles/guide-excellent-recordings_05.html

I mam kolejne pytanie. Czy faktycznie w krokach z instrukcji 6 i 7 dla napięcia Vsk = 35mV na wyjściu podczas nagrywania mam ustawić tak pr-ki by podczas odczytu nagranego materiału otrzymać napięcie na wyjściu Vsk=35mV +/- wartości w dB podane w instrukcji. Jak dla mnie pomiar tak małych napięć jest obarczony sporym błędem, ponieważ szumy z taśmy będą miały od kilku do kilkunastu mV co znacznie utrudni poprawny pomiar tego napięcia. Przy próbie kalibracji poziomu nagrywania wyszedł spory błąd, bo jak wykonałem prubę nagrania utwory to sygnał z taśmy był zauważalnie silniejszy niż ten podany na wejście decka. Zrobiłem ponowną kalibrację poziomu nagrywania ale przy napięciu Vsk = 370 mV. Wtedy uzyskałem poprawny poziom przy odczynie.

Edytowane przez adek1983
  • Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• adek1983

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki