Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze magnetofonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do Was dużą prośbę o pomoc w wyborze optymalnego kaseciaka :)

Jakiś czas temu wsiąkłem w "oldschoolowe" źródła muzyki (jest już cd i gramofon) i przyszedł czas na zakup magnetofonu :)

Czego oczekuję to przede wszystkim jak najlepszego brzmienia z oryginalnie nagranych kaset, nagrywanie jest na drugim miejscu, ale nie wykluczam zgrywania winyli. Jestem trochę atechniczną osobą, więc mile widziany sprzęt maksymalnie bezobsługowy i o jak największej trwałości :)

Do tej pory w oko wpadły mi następujące modele:

Akai gx-67

Denon DRM-800a

Onkyo TA-2570

Kenwood kx-9010

Kenwood kx-9050

Yamaha kx-1200

Pioneer ct-777/757

Nakamichi bx-2

Sony tc-k750es/770es

Ale jestem otwarty na inne propozycje :)

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• sherlock

48

• BoyLer

24

• artekk

17

• mops

14

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Admin
Opublikowano

Witamy Ciebie BoyLer na naszym forum. Teraz również Twoim.

Tak na chwilę obecną napisze w małym skrócie. Sądzę, że inni Koledzy również udzielą się w tym temacie. Odtwarzanie oryginalnych kaset to duża w sumie loteria, ale to ze względu na prezentowaną jakość. Ja nie oczekują po oryginalnych kasetach super dźwięku choćby biorąc pod uwagę sposób w jaki zostały one nagrane. Wielkie prędkości kopiowania kaset nagranych i związane z tym ograniczenia nie są bez wpływu na jakość dźwięku. Przy odtwarzaniu takich kaset można skorzystać z dobrodziejstwa DOLBY B. Inne systemy redukcji szumów nie są raczej spotykane.

Jak piszesz masz zamiar zgrywać sobie płyty analogowe. Fajna sprawa móc nagrać sobie źródło analogowe na innym źródle analogowym. Przy okazji oszczędzisz trochę vinyla, którego możesz słuchać przy szczególnych okazjach. Przy nagrywaniu kaset bardziej przydatne są decki trzygłowicowe, jeszcze lepiej jak posiadają kalibrację.

Decków bezobsługowych nie ma. Każdy z nich wymaga odrobiny pielęgnacji na codzień. Co i jak przeczytasz w dziele serwisowym:

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

. Warto też zaglądać do działu audio-porad :

tam też znajdziesz sporo interesujących informacji.

Co do przedstawionej listy. Jeżeli jakikolwiek z interesujących modeli ma na tym forum temat jemu poświęcony to warto z nim się zapoznać. Np.

,

. Wystarczy kliknąć w te nazwy aby wejść w temat z danym modelem.

Twoja lista zawiera decki, których ceny znacznie się różnią. Może podaj górną granicę cenową jaką możesz wyznaczyć na zakup decka. Z tych podanych ja mógłbym polecić np. Denon'a DRM-800 za bardzo trwały i mało awaryjny mechanizm, jak też za bardzo równe i neutralne brzmienie. To jest taki wzorzec metra wśród magnetofonów. Onkyo Integra TA-2570 też jest deckiem godnym polecenia - każdy go miał, ma lub będzie mieć. Deck, do którego sporo ludzi odnosi się opisując inne modele decków. Bardzo dobra i ponadczasowa maszyna. Co jakiś czas przeżywa okres zainteresowania nią. Kenwood KX-9010 -też bardzo dobry magnetofon. Bardzo przestrzenny, precyzyjny. Jeden z moich faworytów, chociaż ja kocham wszystkie decki. Nawet te grające co najwyżej poprawnie ale za to ładnie wyglądające. Yamaha KX-1200 - z rozmów z innymi Kolegami wyłania się obraz bardzo dobrze grającego decka. Trzeba by zapytać właścicieli bo są tutaj na forum. Może sami się odezwą ;)

Opublikowano

Dzięki bardzo za wyczerpująco odpowiedź.

Faktycznie Kenwood, Denon, Yamaha i Oknyo mocno kuszą. Za Akai przemawia spora renoma i możliwość bezpośredniego zakupu, czyli można by zobaczyć dokładnie sprzęt i go odsłuchać.

Co do ceny to nie mam jakichś sztywnych widełek. Powiedzmy że najchętniej wydał bym nie więcej jak 400zł, ale jeśli mógł bym liczyć na duży skok jakościowy to i 700 było by do przełknięcia przy odpowiedniej mocy argumentów :)

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.