miszczu987 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Hitachi D-30S Kolejny deck zawitał na mój stół, tym razem jest to magnetofon marki Hitachi. Jest to moje pierwsze spotkanie z tym producentem. Deck został wyprodukowany na początku lat 80. Muszę przyznać, że spodziewałem się solidniejszej konstrukcji z tamtych lat. Tymczasem korpus w całości wykonany jest z tworzywa, co prawda trwałego, ale nigdy nie będzie to metal. Po odkręceniu panelu przedniego całość wygina się we wszystkie strony. Plusem zastosowania tworzywa jest niska waga całości. Do tej całości nie pasuje mi mechanizm, który wykonany jest bardzo solidnie. Wystarczy spojrzeć na masywne koło zamachowe. Zwracam uwagę na jego nieprzeciętną komplikację, stąd też konieczna była dość duża ilość zdjęć z kolejnych faz mojej pracy. Całość została rozczłonkowana i po wyczyszczeniu nasmarowana jak należy. Zajęło mi to kilka ładnych wieczorów, ale było warto. Mechanizm odwdzięcza się bardzo miękką i bezproblemową pracą. Lista napraw przedstawia się następująco: czyszczenie całego mechanizmu, wymiana pasków, idlerów oraz zużytej głowicy; wymiana zużytego silnika; wymiana zaśniedziałych podkówek oraz elektrolitów na płycie; Niestety przydarzyła mi się też wpadka przy wymianie kondensatorów. Zamierzałem wymienić także te zlokalizowane na płytce Dolby i teraz trochę żałuję tej decyzji. Płytka zalana była jakimś dziwnym lakierem/klejem i to spowodowało uszkodzenie pól lutowniczych przy próbie wymiany kondensatorów. Na własne życzenie stworzyłem sobie kolejny problem Uszkodzona płytka ma symbol TA3003D, a jej zdjęcia wrzuciłem w temacie tutaj. Jeśli ktoś taką ma to, chętnie okkupię. Na ten moment zadowolę się choćby schematem tego decka, zawsze będzie to jakaś wskazówka na ogarnięcie tej nieszczęsnej płytki. Trochę czasu nad nim spędziłem, więc muszę zrobić go do końca. Tymczasem poniżej standardowo zdjęcia z całej operacji: 2
miszczu987 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Poszukuję płytki Dolby do decka Hitachi D-30S. Niestety przypadkiem uszkodziłem pola lutownicze w swojej płytce i jest mi ciężko odtworzyć oryginalne połączenia. W ostateczności zadowolę się choćby schematem płytki i coś nadrutuję żeby działało. Płytka oznaczona jest symbolem TA3003D i posiada 14 pinów. Dodam jeszcze, że płytka pokryta jest jakimś paskudnym lakierem/klejem, który skutecznie utrudnia wszelkie interakcje. P.S. Czerwony przewód to początek drutowania... Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Moderator bilcor Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Moderator Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto .Może trochę pomoże ta serwisówka. Szukając po twoim opisie TA3003D dotarłem do niej. Tam są te same moduły. 1
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.