MinTax Opublikowano 13 Grudnia 2023 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Szanowni Koledzy. Szykując się do pierwszej (pewnie skromnej ;)) próby sił w dziedzinie napraw audio, przejrzałem dział serwisowy. Brakuje mi tu jednej rzeczy, która jak sądzę, przydałaby się pod ręką każdym kąciku serwisowym. Mianowicie literatury, która mogłaby pomóc osobie początkującej, nie posiadającej doświadczenia w elektroakustyce, ani wykształcenia elektronicznego (poprawcie mnie, jeśli piszę bez sensu, bo może takie osoby nie powinny się za to zabierać ? ;)). W ciągu ostatnich dni zakupiłem kilka książek polskich autorów. Są to: Bolesław Urbański: 'Naprawa magnetofonów' (1978) Maciak D.: 'Technika naprawy magnetofonów' (1971) Maciej Feszczuk: 'Wzmacniacze elektroakustyczne' (1978) Michał Jadczyk, Andrzej Joński, Tadeusz Kowalski, Jerzy Wojtas: 'Technika naprawy gramofonów i wzmacniaczy' (1974) Pytania do Was: czy zetknęliście się z tymi pozycjami, jak oceniacie ich ewentualną przydatność? A może znacie jakieś nowsze i bardziej przydatne pozycje? Książki zakupione przeze mnie są dość stare, a ja nie mam ambicji pozostania samoukiem, 'specjalistą elektroakustyki ogólnej' Zainteresowany jestem ewentualnymi naprawami wzmacniaczy i amplitunerów z lat '70-'80 oraz magnetofonów z lat '80-'90. Mam nadzieję, że dwie ostatnie książki pochodzą z właściwej epoki. Natomiast dwie pierwsze są znacznie starsze i może będą pomocne choćby w zakresie ogólnym dotyczącym magnetofonów? 1
Admin sherlock Opublikowano 14 Grudnia 2023 Admin Opublikowano 14 Grudnia 2023 Bardzo dobry pomysł z tym wątkiem. Feszczuka w latach młodości czytałem i gorąco polecam. Jestem zdania, że by coś naprawiac trzeba rozumieć zasadę działania danego sprzętu. Dlatego też wiedzy nigdy dosyć.Warto sięgac po literaturw wyjaśniająca działanie jak też taką, która pokazuje nam sposoby naprawy usterek. No i później mozolne zdobywanie doświadczenia (najlepiej cudzych) na błędach 1
Admin sherlock Opublikowano 25 Grudnia 2023 Admin Opublikowano 25 Grudnia 2023 W dniu 13.12.2023 o 19:53, MinTax napisał(a): Maciej Feszczuk: 'Wzmacniacze elektroakustyczne' (1978) Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Co by każdy wiedział jak ona wygląda. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa na półce elektronika-amatora.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.