Lato Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Witam, jako totalnie bezwiedzowa w tym zakresie jednostka, nie mam oporów, aby zadać pytanie trywialne. Jak w magnetofonach Pioneer realizowany jest napęd kasety oraz napęd podnoszenia głowicy do taśmy? Jakie czujniki tam są i od czego zależy, że to w ogóle zacznie grać? Mam taki przypadek, że naciskam przycisk odtwarzania i głowica ani drgnie. Słychać pyknięcie i tyle. Taśma się nie kręci. Przewijanie również nie działa. Autorewers przeskakuje z kierunku na kierunek i tyle. CT-W503R ten przypadek się zwie. Mam też drugi przypadek, że naciskam przycisk odtwarzania i głowica ani drgnie. Za to taśma zaczyna się kręcić z połową prędkości przewijania. Przewijanie działa. CT-W630R ten drugi przypadek się zwie. Rzecz dzieje się tylko na pierwszej kieszeni. Druga działa. Czy da się to w ogóle naprawić w tych dwóch przypadkach? 1
martingo Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Witam W jakim stanie są paski czy były wymieniane, bo to mi raczej kojarzy się z rozciągniętymi paskami w tych magnetofonach. Wystarczy rozkręcić górną obudowę i zajrzeć.
Lato Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia Paski były zasadniczo wymieniane. Przynajmniej tak serwisant-sprzedający zeznawał, Przez te 2 dni okazało się, że w CT-W503R po prostu spadł pasek Jak założyłem to ożył. Mam nadzieję, że już nie spadnie. W nich obrót głowicy przy zmianie kierunku też realizowany jest tym paskiem? Bo głowica była przekręcona. Tak jakby pasek spadł podczas zmiany kierunku. Natomiast z CT-W630R sytuacja jest rozwojowa. Popatrzyłem od środka jak działa druga kieszeń. W tej pierwszej taki bolczyk na końcu elektromagnesu się nie ruszał. Po pogmeraniu śrubokręcikiem takiego bolczyka od elektromagnesu - magicznie zaskoczyło. Był umazany jakimś smarem gęstym, chyba silikonowym. Umyłem spirytusem. Działało, po chęci uruchomienia po 18 h już nie. No to otworzyłem jeszcze raz, wsadziłem tam po chamsku palucha, dość brutalnie pogmerałem. Coś pykło. Umyłem jeszcze raz. Podłączyłem do prądu - ruszyło. Dzisiaj po 18 h też ruszyło. To są urządzenia z zakresu mechaniki precyzyjnej no i cóż... Może podczas transportu coś tam się obruszyło i się blokuje. Mam (znowu) nadzieję, że magiczny palec sytuację ogarnął, ale mam dziwne przeczucie, że to nie koniec problemu. Grunt, że wiadomo co nie działa. Czy pasek ma coś wspólnego z tym elektromagnesem? Czy ewentualnie można kupić taki elektromagnes z mechaniką i jak bardzo skomplikowana jest jego wymiana?
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.