Kowalski Opublikowano 14 Marca 2024 Opublikowano 14 Marca 2024 Czym można przykleić odchodzące na końcach, ale nie zerwane ścieżki. Jest taki specyfik Loctite 444 przeznaczony do elektroniki na bazie cjanoakrylu. Bardzo drogi (50 dol.) i kompletnie niedostępny. Jest jeszcze aktywator do tego, tak samo drogi. Na allegro jest oczywiscie Loctite 444 z Chin za ....30zł, więc wiadomo. Jeszcze się natknąłem na metakrylowy klej Permabond, ale one mają temp. max 110 stopni. Jeszcze są jakieś wysokotemperaturowe kleje na bazie żywic silikonowych, ale jakie to nie wiem. Czym to można przykleić w praktyce i jeszcze po tym lutować. Wydaje mi się, że problem jest w odkrytym laminacie nasączonym wcześniej topnikiem, wątpię aby izopropanol to rozpuścił w tych porach i nie wszystko będzie się trzymać. Oczywiście później dochodzi temperatura lutowania.
P3ndz3l3k Opublikowano 15 Marca 2024 Opublikowano 15 Marca 2024 (edytowane) Klejenie nie zdaje zbyt egzaminu choć jeśli to ścieżka dla elementu SMD czyli do montażu powierzchniowego to trzeba zastosować klej najlepiej utwardzany UV. Jeśli jest to jakiś punkt lutowniczy pod element przewlekany to wtedy rozwierca się otwór i wstawia mosiężną tulejkę. Obie metody wymagają jednak zainwestowania w materiały i sprzęt niestety takie jest życie. Jeśli ktoś naprawia stare sprzęty to ma wszystko zakupione i taka naprawa nie jest kosztowna. To jest moje zdanie na ten temat a ja generalnie nie jestem za tym aby robić coś byle jak i po taniości. Takie kleje UV wraz z mini-latarką LED UV są na pewno na Aliexpresie w rozsądnej cenie. Edytowane 15 Marca 2024 przez P3ndz3l3k
Kowalski Opublikowano 15 Marca 2024 Autor Opublikowano 15 Marca 2024 Ok, bo mam taką sytuację ze ścieżkami jak na zdjęciach plus jedno/dwa miejsca do odtworzenia. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Przelotki miedziane do Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto PCB Może pady lutownicze Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Kynar Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Może taki klej silikonowy do tych ścieżek Dzięki. Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.