miszczu987 Opublikowano 19 Kwietnia Opublikowano 19 Kwietnia Unitra ZRK RM222 Przedstawiam jeden z wielu małych kaseciaków ZRK na licencji Grundiga - model RM222. Sprzęt nie mój, ale przebywał u mnie jakiś czas temu na operacji przywrócenia do życia. Jest to bardzo prosty, monofoniczny radiomagnetofon i w sumie to by chyba było na tyle. Nie ma jakiejś szczególnej cechy, która by go wyróżniała spośród innych... no chyba że za taką uznać można kombinowany przycisk zapisu z funkcją PNS. Przechodząc dalej to standardowo problemem była unieruchomiona mechanika z urwanym paskiem. Ponadto połamany "języczek" dźwigni auto-stopu oraz rzecz jasna kruszące się w palcach oryginalne zębatki. A wszystko to w sosie wszechobecnego smaru. Sporo było czyszczenia. Połamane zębatki oraz inne elementy zastąpione zostały nowymi, świeżo drukowanymi. Po kilku modyfikacjach "języczka" autostopu udało się go dostroić i finalnie działa on tak jak powinien. Po zakończeniu mechaniki okazało się, że jest problem z zapisem. Tak właściwie były to 2 problemy - jeden z zasilaniem głowicy kasującej = pęknięta ścieżka na płycie, natomiast drugą usterką był brak zapisu sygnału na kasecie. Okazało się, że uszkodzony jest potencjometr PNS. Co ciekawe tym potencjometrem steruje ta wspomniana już cecha szczególna modelu - pomarańczowy środek przycisku zapisu. Niestety nie posiadałem takiego potencjometru, więc za radą znawców z internetu postanowiłem pominąć uszkodzony element. Tym sposobem magnetofon zaczął kasować i nagrywać jak należy. Poniżej kilka zdjęć: 1
Admin sherlock Opublikowano 20 Kwietnia Admin Opublikowano 20 Kwietnia Taki nasz peerelowski "walkman" z radiem i nagrywaniem
Rekomendowane odpowiedzi