audiotone Postat Octombrie 22, 2017 Postat Octombrie 22, 2017 Na początek coś z własnego warsztatu: FLUKE 87 Jest to pierwsza wersja multimetru z serii 87. Jest to przyrząd posiadający już pomiar RMS. Posiada podstawowe pomiary napięć, prądów, diod, rezystancji, kondensatorów i częstotliwości. Jest także dość szybki bo posiada 4 pomiary na sekundę i 40 pomiarów na sekundę linijki . Czytelny wyświetlacz o dobrym kontraście. Wyświetlany pomiar to 0.000 czyli 3,1/2 cyfry, ale posiada opcje pomiarów na 4,1/2 cyfry. Dokładność średnia pomiarów to 0.05%. Pomiar napięć przemiennych na zakresie 4V z częstotliwością do max 20kHz. Do podstawowych pomiarów Audio w zupełności wystarczający. Zdjęcia posiadanego miernika poniżej : https://stereo-hifi.com/fluke-87/ Kolejny miernik już bardziej zaawansowany : FLUKE 189II FLUKE 189 II jest to już bardziej rozbudowany multimetr Fluka z 2014 następca Fluka 287 , wersja 189II jest dostępna na rynek USA. Posiada podstawowe pomiary napięć i prądów, diod, rezystancji, kondensatorów i częstotliwości. Także i temperatury. Multimetr dość szybki bo 6 pomiarów na sekundę . Do tego mamy podłączenie do komputera gdybyśmy chcieli archiwizować nasze pomiary lub wykonywać je z poziomu komputera. Bardzo przydatna forma wyświetlania wartości napięć zmiennych w dBm/mV/Hz w jednym czasie (pokazałem niżej na foto) . Pomiar napięcia przemiennego na zakresie do 5V z częstotliwością do 65kHz błąd 1,5%, powyżej 65kHz 2,5% Max do 200KHz. Wyświetlany pomiar to już w miarę dobre 4,1/2 cyfry , 0.0000 , czyli cztery cyfry po przecinku. Dokładność pomiarów to średnio 0.025% . Zdjęcia poniżej posiadanego miernika : I dodatkowo opis multimetru FLUKE 189II który także pokazałem wcześniej także zaprezentowany przez Dave'a z EEVblog-a: cz.1: cz.2 : https://stereo-hifi.com/fluke-189ii/
MarcinL Postat Octombrie 23, 2017 Postat Octombrie 23, 2017 W domu korzystam z UNI-T M890C+. Na razie to moje jedyne urządzenie pomiarowe. Z czasem się dowiedziałem że to nie jest specjalnie renomowana firma . Ma jednak pomiar temperatury, możliwość sprawdzenia tranzystorów i kondensatorów (choć w ograniczonym zakresie pomiarowym. Stąd też zakup dodatkowego testera (jest już w Polsce ). Niedługo przyjedzie mój Kolega z branży krótkofalarskiej i jestem umówiony na szkolenie połączone z degustacją . Muszę mu wyjaśnić co potrzebuję to raczej na pewno pożyczy mi część sprzętu pomiarowego bo na co dzień go nie używa a rozstać się z nim nie rozstanie bo jest takim samym chomikiem jak ja . Mam między innymi ugadany mostek RLC .
audiotone Postat Octombrie 23, 2017 Autor Postat Octombrie 23, 2017 KEITHLEY 2015 THD Multimetr KEITHLEY 2015 THD . Posiada podstawowe pomiary napięć stałych jak i przemiennych. Pomiar natężenia ale tylko do 3A, rezystancji dwu i cztero przewodowej, diod, częstotliwości, temperatury. Miernik jest także pełnowartościowym urządzeniem do pomiarów zniekształceń AUDIO THD i THD+n z dokładnością do 0,0001% z rozdzielczością 0,00001dB. Ma także wbudowany generator akustyczny 10Hz-20kHz. Szybkość pomiarów jest bardzo wysoka i wynosi maksymalnie do 2000 pomiarów na sekundę . Jest to miernik RMS o pomiarze 6,1/2 cyfry o dokładności średniej 0,002%. Podaje także pomiary napięć zmiennych w dB lub dBm. Częstotliwość graniczna napięcia zmiennego na zakresie do 1V to 300kHz z błędem 0,1% . Posiada gniazda przyłączeniowe z przodu jak i z tyłu przełączalne przełącznikiem na przedniej ściance . Połączenie z komputerem za pomocą gniazda GPIB ( IEEE-488.1 /488.2) jak i RS-232C niestety nie posiada USB. Na tylnej ściance mamy także wyjście sygnału z generatora poprzez gniazdo BNC do pomiaru zniekształceń THD, mierzony sygnał wpuszczamy do gniazd głównych na froncie lub z tyłu. Ma dość spore rozmiary jeśli chodzi o głębokość bo 38cm. I ustawienie go na półce wymaga sporej głębokości . Poniżej zdjęcia posiadanego miernika : Odnośnie multimetru KEITHLEY 2015 THD poniżej video z opisem i co jest w środku tego przyrządu pokazał Dave z EEVblog : https://stereo-hifi.com/keithley-2015-thd/
Postări Recomandate
Please register to see more content.
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum