Skocz do zawartości

WS-303?503

MinTax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. 

W tytule celowo użyłem '?', ponieważ kiedyś miałem oba, a w tej chwili nie pamiętam, który mi pozostał ;)

W każdym razie mam dylemat związany z tym wzmacniaczem. Posiadam go od nowości (kupiony był ok. 1981r.). Jeden, jedyny raz dałem się uprosić zaprzyjaźnionej młodzieży, aby wypożyczyć go na potańcówkę. Nie było mnie na taj zabawie, bo generacja już nie ta ;). Nie wiem co ktoś 'mądry' kombinował (prawdopodobnie podłączenie źródła w jakiś 'niekonwencjonalny' sposób), w efekcie czego wrócił do mnie martwy i wraz z uszkodzonymi kolumnami :/ Oczywiście smarkacze nabrali wody w usta i nikt do niczego się nie przyznał... Od tamtej pory (a mięło już ponad 10 lat), sprzęt stoi na strychu. Piszę o tym teraz, bo akurat między styczniem a marcem NR, zwyczajowo spodziewam się trochę wytchnienia od pracy i chciałbym wykorzystać ten czas na 'relaks' związany z grzebaniem w kilku urządzeniach, które gdzieś mi zalegają.

Owo urządzenie w czasach swej świetności (czyli dawno, dawno temu...) było obiektem westchnień wielu osób. Wzorniczo może się podobać, lecz akustycznie?... No cóż, pewien 'naczelny naprawiacz RP' poświęcił mu nawet specjalnie cały odcinek na swoim kanale, tytułując go 'najgorszym wzmacniaczem w całej galaktyce' (czy jakoś tak 😜). Mój egzemplarz ma trzy (aż ;)) zalety: nie jest zewnętrznie specjalnie styrany, jest kompletny, i do momentu uszkodzenia nikt w nim nie grzebał. 

Dylemacik polega na tym (i tu prosiłbym Was o podpowiedzi), że nie wiem na co się zdecydować, bo pomysły mam dwa:

1- rozebrać go do gołego, wypucować płytkę i elementy, powywalać uszkodzone i podejrzane podzespoły - czyli przeprowadzić konkretną renowację - a może jeszcze istnieje sposób na poprawienie fabryki???

2- wywalić z niego oryginalną elektronikę i wrzucić do środka coś brzmieniowo o niebo lepszego, co w oryginale nie grzeszyło specjalną aparycją (np. jakiegoś Grundiga)?

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego MinTax, pod żadnym pozorem nie rób wariantu 2 .

Jeżeli chcesz coś brzmieniowo lepszego, to zamienię sie z Tobą na coś zachodniego i jeszcze Ci flaszke postawię - dobrą :) .

Jeżeli Ciebie to nei przekonało, to sprawdź sobie ile kosztują takie WS503 w ładnym stanie zewnętrznym. Po naprawie swojego kupisz sobie za niego naprawdę dobry wzmacniacz zachodni a fani Unitry będa się cieszyć z uratowanego kultowego jakby nie było wzmacniacza ;) . Pomijam walory dzwiękowe, bo sa faktycznie słabe ;) .

Jeżeli brali go na potańcówkę to zakładam, że jest to WS 503 2x45 W a nie WS303 2x25 W. Zapodaj prosze fotki i napisz jakie kolumny były do niego podłączone na tej feralnej imprezie.

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

wkleiłem powyżej linki z forum Unitry, to sobie poczytaj.

Myślę, że admin Andrzej się obrazi, że linkuję inne forum ( moim zdaniem niekonkurencyjne :) ) , bo tez jestem tam udzielającym się członkiem.

Po prostu serce mi zaczeło krwawić kiedy przeczytałem co chcesz w drugiej opcji z nim zrobić. Po prostu się narobisz a wartość tego ulepa spadnie od razu o połowę :( .

Ps.

Jak chcesz od razu miec wzmacniacz do grania w domu i to z roku 1980 z "wycieraczkami" , to daje sprawny wzmacniacz Loewe + tuner do niego z zestawu gratis za Twojego niesprawnego WS-a - warunek musi być kompletny i w ładnym stanie front panel :) .

Mam nadzieję, że wywołałem zdziwienie ? :D 

• O.K. (0 pts) 3