Skocz do zawartości

Marantz CD-73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

20250201_205955.JPG

Marantz CD-73

Specifications

Disc format: CD

Digital converter: 2 x TDA1540D, 16 bit linear

CD Mechanism: CDM-0

Frequency response: 20Hz to 20kHz

Dynamic range: 90dB

Signal to Noise Ratio: 90dB

Channel separation: 90dB

Total harmonic distortion: 0.005%

Line output: 2V

Dimensions: 416 x 81 x 300mm

Weight: 8kg

Year: 1983

Opublikowano

Dodałem ten CD jako niezłą ciekawostkę, mianowicie miałem kiedyś ten CD grał cudownie jeśli chodzi o muzykę elektroniczną, sprzedałem go ale po jakimś czasie zatęskniłem za nim. To jak brzmiały płyty Jarra wydane w latach 80 to Sony 777 czy Pioneery 73,75,5000 nie oddawały ducha tego brzmienia. Nabyłem kolejny raz CD-73 i okazało się, że nie gra już tak jak tamten egzemplarz. Pomyślałem, że trochę czasu minęło i coś już nie pamiętam. W styczniu padł mi jeden kanał rozkręciłem sprzęt wszystko ładnie pięknie podstawki wszędzie lecz nie zgadzały mi się wszystkie kości. Pomyślałem " Nasi tu byli" zacząłem szukać, drążyć i się okazuje, że ten CD miał 2 rodzaje płyt głównych z 3 chipsetami!!! Okazało się, że w 2 chipsetach jest filtr M4550, a w jednym SAA7030 i to właśnie ten filtr robi robotę. Po naprawie kanału (kontaktron padł) podmieniłem filtr M4550 na SA7030 i Eureka zagrał jak poprzedni model! Teraz rozumiem skąd tak różne opinie na temat tego CD. Jak masz ten model to warto sprawdzić który filtr został zastosowany podczas montażu. Trochę dziwna sprawą bo jeden model który ma 3 różne chipsety i na każdym inaczej gra.

• +1 1

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.