Skocz do zawartości

Magnetofon uher cg-356, zniekształcenia w jednym kanale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. To mój pierwszy temat na tym forum ponieważ wcześniej większość decków udawało mi się naprawiać w miarę łatwo. Niedawno kupiłem dosyć rzadki magnetofon uher cg-356. Po wymianie zwulkanizowanych pasków i wyczyszczeniu całego sprzętu przyszedł czas na pierwszy test. Na początku oba kanały przy odtwarzaniu i nagrywaniu grały bardzo cicho i z racji tego że sprzęt ma już swoje lata stwierdziłem że dam mu trochę odpocząć bo kondensatory mogły zrobić swoje. I faktycznie, po godzinie odpoczynku wszystko wróciło do normy. Skalibrowałem następnie magnetofon chwilę posłuchałem a że już było późno poszedłem spać. Następnego dnia chciałem potestować trochę decka i tu pojawił się problem. Dzwięk z lewego kanału zarówno przy odsłuchu sygnału ze źródła, odtwarzaniu i nagrywaniu był bardzo zniekształcony, przypominało to trochę przesterowanie przy nagrywaniu. Ale nawet przy obniżeniu poziomu wejściowego i obniżeniem poziomu odtwarzania potencjometrami na płytce w magnetofonie problem nie ustąpił. Z myślą w jakim stanie są kondensatory wymieniłem wszystkie oprócz tych na płytce silnika lecz problem dalej nie ustąpił. Może ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam 

• Odpowiedzi 10
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Adam2707

6

• bilcor

5

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• G.Moderator
Opublikowano

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Miałem podobny problem w 2090. Sprawa rozbiła się o potencjometry w torze. Tu jest podobnie, gdybyś miał generator i oscyloskop to mógłbyś zobaczyć jak wygląda przebieg. Na początku przełącznik na gniazdku DIN, potem PR-ki i potencjometry.

Opublikowano

Z pomocą generatora w telefonie i oscyloskopu w komputerze udało mi się ustalić że właściwy przebieg wychodzi z potencjometrów rec volume i rec volume master, lecz na wzmacniaczu nagrywania rec amp sygnał w jednym kanale jest zniekształcony.(nie jestem ekspertem w badaniu elektroniki i czytaniu schematów więc nie znalazłem żadnego punktu pomiędzy gdzie mógłbym się wpiąć. Załączam zdjęcia przebiegów z obu kanałów na scalaku odpowiedzialnym za wzmocnienie sygnału nagrywanego.

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.