Kowalski Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Unitra FS 032 Opis : to jest Unitra Potrzebne było coś do ożywienia ciężkich do napędzenia i zamulonych kolumn, więc FS 032 został intronizowany po chyba 30-latach z piwnicy. Nigdy nie otwierany wygłądał tak, czyli ładnie: Suwaki były prawie przyspawane i potwornie trzeszczały By Pass i Tape. Najmniejsze kondensatory miały co najmniej podwójną pojemność i ESR, ale te większe były zupełnie dobre. Wymieniłem jednak wszystkie na szybko dostępne SamYoung, Jamicon bez rozczulania się, ale te trzy największe były jakieś lepsze. Nie do końca wiem, czy nie lepiej było zostawić Elwy. W palcach rozpadł się jeden tranzystor T204 przez rdzę na nóżkach oraz ceramiczny 3,9pF. T204 zastąpiony nowszym w parze z T205 i symetrycznie drugi kanał. Właściwie wszystkie tranzystory miały poczerniałe nogi, szczególnie na środku płyty i to chyba nadaje się do wymiany jednak. Czyszczenie, smarowanie i spawanie. Po dokonaniu czynności jeden kanał przestał grać. Powodem był na szczęście urwany drucik od przycisku By Pass. Te druciki rwały się od samego spojrzenia, z tego co pamiętam były stalowe z oplotem miedzianym, który zazwyczaj szedł do masy, czyli takie ekranowanie. Gneneralnie kolektor żywo reagował na zbyt bliską bliskość człowieka i można było z nim nawet porozmawiac. Po nałożeniu pokrywy górnej uspokajał się. Pozbyłem się tych sznurków grupujących kable (no bo bez przesady) ale nie wiem, czy to grupowanie ma jednak jakieś znaczenie. Kolektor spełnia swoje zadanie, kolumny pięknie ożyły, nawet za bardzo, bo Unitra FS032 to dobry sprzęt jest.
Kowalski Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października (edytowane) 51 minut temu, Kowalski napisał(a): Pozbyłem się tych sznurków grupujących kable (no bo bez przesady) ale nie wiem, czy to grupowanie ma jednak jakieś znaczenie. Oraz czy lniany sznurek (a może nylonowy) ma jakiś wpływ na "kapacytancyjne sprzęganie do punktów o wysokiej impedancji". Poważnie pytam Edytowane 11 Października przez Kowalski
G.Moderator bilcor Opublikowano 11 Października G.Moderator Opublikowano 11 Października Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto To jest lekki szajs, bo masz darlingtony a między nimi filtry, chyba, bo słabo widać kropki na schemacie. Tworzenie wiązek ma sens bo łatwo wzbudzisz to cudo. Posłuchaj generatora poruszając kablami to się dowiesz czy położenie kabli jest krytyczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.