Krecik Opublikowano Piątek o 09:05 Opublikowano Piątek o 09:05 Na taki problem natrafiłem w tym projekcie Pytanie do znawców magnetowidów VHS: zakupiłem po taniości (podejrzane...) kilka sztuk nowych silników capstana LG o symbolu GVC2220. Faktycznie wyglądają na nówki, chyba nawet wtyk złącza nigdy nie był wtykany do złącza 8pin płytki. Są tam wlutowane fabrycznie scalone sterowniki LB 1687 Sanyo. I tu zagwozdka: obwody płytki nie zgadzają się z wyprowadzeniami tego scalaka! Nic a nic, wszystkie są inaczej. Wg. karty katalogowej LB1687 ma masę szkieletu (frame ground) na nóżkach 7,8,9 i 22,23,24 gdy tymczasem ścieżki layoutu są masą na nóżkach 1,2 14,15 16,17 28,29,30 czyli na narożach scalaka. Po długim drążeniu w Necie powstało podejrzenie, że powinien tam siedzieć układ CXA8005 Sony, wycofany nagle z produkcji i wymazany z sieciowych katalogów. O co tu chodzi? Czy o pomyłkę w japońskiej lub koreańskiej fabryce, gdzie automatowi podano inne scalaki w obudowie SOP30 (jedyne takie 2 sterowniki jakie znalazłem to właśnie te)? Czy może na zamówienie LG Sanyo zrobiło im serię scalaków o innym układzie wyprowadzeń? Czy ktoś z Was ma może schemat jakiegoś magnetowidu VHS, w którym uwidocznione są te sterowniki lub układ pinów płytki z którymś z nich? Znalezione w sieci schematy VHS-ów LG nie pokazują tego.
G.Moderator Jakub K Opublikowano Piątek o 09:57 G.Moderator Opublikowano Piątek o 09:57 A z jakiego magnetowidu są te płytki?
Krecik Opublikowano Piątek o 15:16 Autor Opublikowano Piątek o 15:16 (edytowane) Najprawdopodobniej LG/Goldstar. Symbol na naklejce to GVC102. Trochę rozkminiłem ten scalak, to Sony CXA8005 podrobiony przez Sanyo pod takim samym oznaczeniem innego scalaka Sanyo. Poszukuję również silnika/napędu od jakiegoś camcordera kasetowego 8mm lub/i pamięci DAT. Mam jakąś sprawną taką kamerę, ale trochę szkoda psuć. Ostatecznie poszukam uszkodzonej na jakimś znanym portalu, trafiają się za stówkę-dwie. Edytowane Piątek o 15:17 przez Krecik
Rekomendowane odpowiedzi
Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.