Skocz do zawartości

Problem z odtwarzaniem FLAC na amplitunerze yamaha rn 803 d, źródło sygnału Spotify

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim 👋
Mam na imię Arkadiusz i dopiero zaczynam swoją przygodę na forum, więc proszę o wyrozumiałość – wciąż się uczę zarówno zasad panujących tutaj, jak i samego tematu audio. Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Postanowiłem napisać, ponieważ korzystam z amplitunera Yamaha R-N803D, który – jak wiadomo – obsługuje pliki FLAC. Na co dzień najczęściej używam Spotify Premium. Z tego co się orientuję, aplikacja Spotify umożliwia odtwarzanie plików FLAC lokalnie (np. na urządzeniu mobilnym), natomiast w momencie przesyłania muzyki bezpośrednio do amplitunera jakość automatycznie ogranicza się do najwyższej dostępnej, ale jednak skompresowanej.

Zastanawiam się, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i znalazł jakieś sensowne rozwiązanie? Być może coś przeoczyłem w ustawieniach albo istnieje lepszy sposób na uzyskanie wyższej jakości dźwięku przy tym sprzęcie.

Jestem na etapie nauki, testowania i stopniowego poprawiania jakości odsłuchu, dlatego każda wskazówka, doświadczenie czy sugestia będą dla mnie bardzo cenne. Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas 🙂

Pozdrawiam
Arkadiusz

• Odpowiedzi 1
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• bilcor

1

• arkadioarkadio

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

• G.Moderator
Opublikowano

Ograniczenia jakości: Spotify Connect przesyła dźwięk w formacie stratnym (maks. 320 kbps). Jeśli szukasz jakości zbliżonej do FLAC, rozważ skorzystanie z Tidal Connect, który na tym modelu obsługuje wyższe parametry. Czyli tylko zbliżonej.