G.Moderator Jakub K Opublikowano 13 Lutego G.Moderator Opublikowano 13 Lutego W końcu nadszedł czas na zmianę. Pierwszy kontakt z tymi słuchawkami miałem podczas testów na Audio-Video Show w Warszawie w 2022 roku. Wówczas po przetestowaniu wielu, w tym najdroższych słuchawek jednogłośnie w trójkę z dwoma kolegami stwierdziliśmy, że te miały najlepszy stosunek ceny do jakości. Szczerze mówiąc droższe w większości nie grały lepiej a czasem nawet gorzej. Lepiej lub gorzej to oczywiście były nasze subiektywne oceny. Wówczas w promocyjnej cenie można było je nabyć za 599 zł co było porównywalne np. ze słuchawkami Sennheiser'a w tej klasie (od 650zł) z tym że te były dynamiczne. Wówczas była dostępna ich pierwsza wersja: Obecnie dostępna jest cały czas pierwsza wersja oraz od 2024 roku druga wersja z opcją Stealth Magnets. Co to znaczy Stealth Magnes: "Technologia Stealth Magnets to innowacyjne podejście firmy HIFIMAN do konstrukcji przetworników planarnych. Jej główne cechy to: Akustyczna przezroczystość: Specjalny, aerodynamiczny kształt magnesów umożliwia falom dźwiękowym swobodny przepływ, w przeciwieństwie do tradycyjnych magnesów o kwadratowych krawędziach, które mogą generować turbulencje. Redukcja zniekształceń: Dramatycznie zminimalizowana dyfrakcja fal dźwiękowych, co przekłada się na czysty, dokładny i pełnozakresowy sygnał dźwiękowy. Poprawa jakości dźwięku: Recenzenci i użytkownicy zauważają, że wersja ze Stealth Magnets oferuje bardziej szczegółowe obrazowanie, szerszą scenę dźwiękową oraz bardziej zwarty i mocny bas w porównaniu do wersji bez tej technologii. Dźwięk jest opisywany jako bardziej transparentny i naturalny." Poza tą technologią słuchawki nie różnią się wyglądem, różnią się oczywiście ceną. Starsze dostępne są poniżej 300 zł a nowsze od 400zł w zależności od miejsca zakupu. Parametry techniczne: Typ przetwornika: Planarny (magnetostatyczny) Konstrukcja obudowy: Otwarta Impedancja: 25 Ω Skuteczność: 91 dB Pasmo przenoszenia: 20 Hz - 20 000 Hz (niektóre źródła podają szerszy zakres, np. 15 Hz - 50 kHz dla wersji międzynarodowej) Waga (bez kabla): 390 g Wtyk: 3,5 mm mini jack (adapter na 6,35 mm duży jack w zestawie) Kabel: Długość 1,5 metra Konstrukcja otwarta oraz brak tradycyjnej membrany z cewką widoczne są gołym okiem, słuchawki są "przezroczyste" Otwarta konstrukcja ma swoje plusy i minusy. Plus to znakomita przestrzeń dźwięku - pierwsze moje wrażenie po założeniu. Minus (choć może iplus) to słyszymy otoczenie. Z pewnością minusem jest to, że dźwięk promieniowany jest do wewnątrz i na zewnątrz z tym samym natężeniem. A więc osoby przebywające blisko słyszą czego słuchamy, chyba że słuchamy bardzo cicho. Wystarczy zbliżyć otwarte dłonie do słuchawek powiedzmy na odległość 5cm a już wyraźnie słychać zmianę charakterystyki i źródło dźwięku zbliża się do środka głowy. Po całkowitym zakryciu słuchawek praktycznie tracimy przestrzeń dźwięku. Przetwornik planarny praktycznie odpowiada bezstratnie na impulsy elektryczne. Myślę że to jest zasługą jednakowej charakterystyki tych słuchawek bez względu na poziom natężenia dźwięku. Takie są oczywiście moje odczucia. Co do pozostałych doznań dźwiękowych to nie mam obecnie bezpośredniego porównania z podobnymi słuchawkami, jedynie z moimi poczciwymi Technicsami RP-HT300. Ale czy jest sens porównywać z tak starym modelem? Chyba nie. Słuchawki jak dla mnie grają bardzo neutralnie i naturalnie. Nie umiem barwnie opisywać wrażeń dźwiękowych ale określiłbym to mniej więcej tak, że żadne pasmo częstotliwości nie chce dominować nad innym. Wszystkiego jest w sam raz. Bas nie jest dudniący ale zdecydowany, jeśli dobierzemy odpowiedni utwór to ma odpowiedniego "kopa". Wysokie tony nie męczą. Przy muzyce elektronicznej nie ucieka żaden dźwięk, wszystko jest słyszalne bardzo detalicznie. Średnie tony odwzorowywane są również bez podbarwień. Generalnie nie męczą i zachęcają do posłuchania coraz to nowych kawałków. "Ich niska impedancja i umiarkowana skuteczność sprawiają, że choć można ich używać z urządzeniami mobilnymi, pełnię potencjału brzmieniowego osiągają po podłączeniu do dedykowanego wzmacniacza słuchawkowego." I tutaj mogę potwierdzić że dopiero ze wzmacniaczem słuchawkowym pokazują co potrafią. 390g to nie jest mało jeśli trzymamy w ręku ale po założeniu na głowę w ogóle tego nie odczuwam. Duże i miękkie pady obejmują uszy a pałąk ma duży zakres regulacji. To powoduje, że nawet po dłuższych sesjach nie czuć dyskomfortu w przeciwieństwie do wspomnianych wyżej Technicsów. Kabel niezbyt długi ale bardzo miękki robiący wrażenie bardzo solidnego. Ogólnie moje wrażenia są bardzo pozytywne. Jak za cenę 399 zł za technologię planarną uważam że nie ma się czego czepiać. 3 1
Rekomendowane odpowiedzi