Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowym członkiem tego Forum, mam 75 lat i w ramach walki z nudą nabyłem za niewielkie pieniądze piękny, ale zaniedbany magnetofon Philips N4418. Po usunięciu kawałków rozwulkanizowanych pasków zacząłem go uruchamiać. To mój pierwszy tak poważny magnetofon, więc proszę o wyrozumiałość i dobre słowo. Pierwszy problem, to nie działające klawisze-wymieniłem elektrolity na płytkach i poszło. Niestety cały czas świeci REC i załączony jest przekaźnik nagrywania. Doraźnie odlutowałem zasilanie cewki przekaźnika i magnetofon odtwarza. Tranzystory na płytce przycisku sprawdziłem , innej płytki na podmianę nie mam. Dźwięk słychać tylko w jednym głośniku- jak zdjąć tylną pokrywę,żeby dostać się do głośników-może jeden jest uszkodzony, bo na wyjściach dodatkowych głośników gra. Problem jest z prawą dźwignią napinającą taśmę-jest ułamana. Może ktoś ma taką dźwignię i poratuje mnie za nieduże pieniądze. Jaką rolę pełnią mikrostyki w górnych częściach tych dźwigni. Luźny przewód przy prawej zwierany do masy daje Auto-Stop. Będę wdzięczny za rady doświadczonych kolegów, bo szkoda byłoby utylizować tak ładny i solidny magnetofon.

Pozdrawiam-Gezegorz

• Odpowiedzi 6
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• bilcor

3

• dudi

3

• staszek66

1

Popularne dni

Opublikowano
25 minut temu, dudi napisał(a):

w ramach walki z nudą nabyłem za niewielkie pieniądze piękny, ale zaniedbany magnetofon Philips N4418

Witaj na forum i strasznie Tobie zadroszę takiej opcji nudy :) . Też bym tak chciał i już się nie mogę doczekac emerytury ;)

.

27 minut temu, dudi napisał(a):

Niestety cały czas świeci REC i załączony jest przekaźnik nagrywania

Sprawdź czy jest tam też coś takiego jak listwa Zapis-Odczyt. W polskich magnetofonach ona lubiła często nie łączyć lub się zabrudzić/zaśniedzieć i robić zwarcie. Na resztę nie odpowiem, bo az tak się nie znam. Może ktoś inny coś podpowie, albo ma serwisówkę i wklei. Wtedy będzie Ci łatwiej się do niego, do środka dostać.

• G.Moderator
Opublikowano

powolutku się wgłębimy w temat.

Na razie głośniki.

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.