Skocz do zawartości

Prawidłowy tor taśmy po ustawieniu rolki prowadzącej

Hexen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy konserwacji mechanizmu dotarłem do punktu, w którym musiałem odkręcić rolkę prowadzącą (mechanizm jest dwurolkowy). Byłem już trochę zmęczony i wkurzony więc zrobiłem to bez namysłu i po prostu ją odkręciłem po czym olśniło mnie "o k.. jak ja to teraz ustawie tak jak było wcześniej". Nieprawidłowe ustawienie rolki prowadzącej powoduje, że tor taśmy jest nieprawidłowy ("wirtualnie" rozjeżdża się azymut). Mam dwie taśmy do ustawiania azymutu (BASF i TEAC) ale obie w skrócie nie nadają się od użytku. Ustawiłem więc rolkę przy pomocy ABEX THG-801. Głowica jest nie ruszana na oryginalnym lakierze, równoległa do checkbar'a, który nie zawadza o prowadnice na głowicy. Obie rolki też OK, ogólnie wszystko wygląda piknie. Na dysku mam zgrany materiał z kilku kaset przed odkręceniem rolki więc zacząłem sobie porównywać "na ucho". Niestety przy porównaniu było słychać utratę wysokich tonów więc wrzuciłem kasetę z lusterkiem żeby zobaczyć jak przesuwa się taśma. Taśma nie zagina się na prowadnicach głowicy. Zaznaczyłem sobie zakres, w którym można regulować rolkę prowadzącą tak aby taśma nie zaginała się na prowadnicach głowicy. Zakres ten jest bardzo mały ale jest i regulacja w nim przynosi duże zmiany wysokich tonów. Ustawiłem więc na ucho poruszając się w tym zakresie tak aby wysokie tony były "największe". Po ustawieniu zgrałem na nowo materiał z tych samych kaset, które miałem wcześniej zgrane na kompie i porównałem. Ogólnie jest bardzo dobrze, nie słyszę różnicy między starym a nowym materiałem. Ponowna kontrola THG-801 wyszła dobrze (po prostu zmieściłem się w tolerancji). Przy ponownej kontroli kasetą z lusterkiem nie zauważyłem żeby taśma się zaginała ale mam pewną wątpliwość. Pytanie jest następujące. Jak powinien wyglądać tor taśmy według _specyfikacji_ względem prowadnic na głowicy? Czy taśma powinna być możliwie najbliżej prowadnicy od strony mechanizmu czy od prowadnicy strony frontu magnetofonu? Czy może każda pozycja taśmy jest dobra póki nie zagina się ona na którejś prowadnicy? Na zdjęciu poniżej widać ustawienie, które mam obecnie. Na słuch obie skrajne pozycje taśmy tzn raz maksymalnie blisko prowadnicy od strony mechanizmu potem od strony frontu bardzo się różnią.

Tak jak widać ustawiłem tak, że jestem maksymalnie blisko prowadnicy od strony frontu i przy okazji pokrywam się ze śladem w punkcie A. Dziwi mnie trochę to, że mam zdecydowanie najlepszy odsłuch w tej pozycji bo jak widać w punkcie C odsłoniły się szczeliny głowicy. Wydawało mi się, że powinno być dokładnie na odwrót tj. krawędź taśmy powinna się pokrywać z krawędzią szczeliny i tym samym być maksymalnie blisko prowadnicy od strony mechanizmu. Może popełniłem inny błąd?

TorTasmy1.jpg.90f42d6cf45570eb69d62e88cc8874c3.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• audiotone

2

• Hexen

2

• ArturP

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Taśma musi być po środku między prowadnicami głowicy kasującej i odczytowej. Tam jest 3,81mm i tyle samo powinna mieć taśma.

Opublikowano

Jako że dawno temu uszkodziłem swoja kasetę z lusterkiem to dawno tego problemu nie sprawdzałem. Ale sprawa jest na tyle ciekawa że przeszukując net w celu wyjaśnienia tego problemu natknąłem się n oczywistą oczywistość. Jeśli @Hexen ustawiałeś tor szablonem Abex-a THG-801 tam masz możliwość ustawienia szczeliny miedzy widełkami i powinna być idealna jak tutaj na zdjęciu. Klocek powinien wchodzić idealnie bez żadnych luzów w widełki. Jeśli nie ruszałeś prawej rolki to sprawdź (odsuń lewa rolkę od wałka ) jak po takim ustawieniu będzie zachowywać się taśma czy wróci na środek czoła głowicy.

Jeśli chcesz zobaczyć zdjęcie, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Aby zobaczyć więcej treści proszę zarejestrować się.