Sari la conținut

Raspberry Pi 3 + HiFiBerry Digi+ Pro

Postări Recomandate

Postat

malina4.jpg.0664d44142dccf9621e4b38cfb670cb1.jpg

Raspberry Pi 3 + HiFiBerry Digi+ Pro

Czyli popularna Malina i nakładka typu Hat z wysokiej jakości interfejsem S/PDIF oraz złączem optycznym - używam jako w miarę tani a uniwersalny transport do plików (pliki flac z sieciowego dysku) i Spotify. Podłączony jest do zewnętrznego DAC'a.

The HiFiBerry Digi+ is a high-quality S/PDIF output board for the Raspberry Pi. The dedicated S/PDIF interface chip supports up to 192kHz/24bit resolution.

I dla wersji Digi+ Pro dodatkowo:

• 2 separate oscillators for 44.1 and 48kHz provide the optimal clock frequencies for all sample rates
  • gold-plated RCA connector
  • I2S output connector (soldering necessary)

Wrzucone do jakiejś prostej obudowy - i tak gdzieś tam sobie w kącie siedzi i w oczy się nie rzuca, działa nonstop bez wyłączania. Ekran, klawiatura czy mysz niepotrzebna - wystarczy coś z przeglądarką w lokalnej sieci i/lub telefon z dodatkowymi aplikacjami.

malina1.jpg.fa623fab32e5a9bbdc9f1ee64d7ba346.jpg

Jeżeli chodzi o oprogramowanie to z takich najprostszych do instalacji to np.:

Volumio -  http://volumio.org

Wystarczy wgrać gotowy obraz na kartę pamięci, potem konfiguracja już z poziomu przeglądarki. Pliki, Spotify, Tidal, radia internetowe itd.

Moode Audio - http://moodeaudio.org/

W trakcie instalacji kilka komend z poziomu shell'a trzeba wykonać, ale dostępne są instrukcje krok, po kroku. Potem cała konfiguracja już z poziomu przeglądarki. Podobnie jak wyżej - pliki, serwisy z muzyką i radia. Ostatnio przy tym zostałem, jakoś lepiej mi pasuje od strony interfejsu, łatwo też się zgrywa z natywną aplikacją od Spotify.

Są i inne "playery" wymagające mniej czy więcej znajomości podstaw linux'a.

Zaleta w stosunku do "gotowych" rozwiązań - jak coś z oprogramowaniem nie pasuje, to łatwo zmienić, coś innego sprawdzić. Nie ma problemu, że nagle jakiś serwis po "ugrade" nie będzie obsługiwany. Stosunek jakości do ceny w porównaniu do gotowców chyba jednak konkurencyjny.

digiplus-pro.jpg.16cd0d94bd44bb050d466437ff3ee363.jpgRaspberry-Pi-3-1-1619x1080.jpg.2d589585b6a70f27b59b5572cff91c43.jpgmalina2.jpg.b25904e9b5506d6ee455fbfaccc7eb35.jpgmalina3.jpg.5d690e3ec44f78ac9873d38a11874ff3.jpg

U mnie zastąpiło Mac mini, który po usb coś tam "sieje" zakłóceń do DAC'a, a po optyku nie jest też do końca fajnie. No i jeżeli chodzi o funkcjonalność, to obsługa z tabletu czy telefonu jest jednak finalnie wygodniejsza niż klawiatura/trackball/ekran na TV.

• Super (+1 pts) 3
  • +1 1
  • Răspunsuri 3
  • Creată
  • Ultimul Răspuns

Cele mai bune postere din acest subiect

• artart

2

• artekk

1

• Kysior

1

Zile populare

Postat

Mam Daphile postawione na pasywnie chłodzonym nettopie + DAC. Myślałem swego czasu nad Malinką, ciekawe, czy poprawiłoby się brzmienie. Używam głównie plików i Tidal HIFI.

Postat

Nad daphile też myślałem swojego czasu. Tu mnie trochę też "rozmiary" przekonały no i jednak swoboda wyboru oprogramowania. Tidal zarówno w Volumio jak i Moode Audio jest dostępny. Ja używam Spotify jako źródło do "odkrywania" nowej muzy - ichniejsze "algorytmy" z propozycjami nowych utworów jakoś mi się w miarę sprawdzają  ;) Potem i tak się kończy zakupem płyt, które też i we flac lądują na dysku.

Please register to see more content.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

By using this site, you agree to our Termeni de Utilizare Ghidări Politică Intimitate.